Növekszik az antiszemitizmus Spanyolországban. Megdöbbentő adatokat közölt az El País baloldali napilap csütörtökön a toleránsként ismert spanyol társadalomról. A Külügyminisztérium felmérése alapján a spanyolok többsége antiszemita érzelmeket táplál, jelentős részük pedig kifejezetten ellenszenvesnek tartja a zsidókat. Még meglepőbb, hogy a magukat baloldalinak vallók körében erősebb az antiszemita attitűd, mint a szélsőjobboldalon.

A valamivel több mint ezer megkérdezett 58,4 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „a zsidók tartják kézben a hatalmat, mert ők az üzleti élet és a média irányítói”. A felmérés szerint minden harmadik spanyol, a megkérdezettek 34,6 százaléka, negatív vagy nagyon rossz véleménye van a zsidókról. A szélsőjobboldal körében az elutasítás mértéke megfelel az átlagnak (34 százalék), míg a magukat a balközép ideológiai mezőbe helyezők 37,7 százaléka vélekedik hasonlóan.

A spanyolországi zsidóság mintegy 40 ezer főt számlál. A Spanyolországi Zsidó Közösségek Szövetségének (FCJE) veszélyesnek tartja az antiszemitizmus növekedését Spanyolországban. Jacobo Israel Garzón szerint ezekkel az adatokkal Spanyolország vezető az Európai Unió államai között és az országnak szembe kell néznie ezzel a komoly problémával. Az El País az antiszemitizmus növekedését az elhúzódó gazdasági válság s a folyamatosan növekvő munkanélküliség számlájára írja