A Legfőbb Ügyészségen 2011. március elején Kriza polgármester a Horváth Z. Péter Ügyvédi Iroda közreműködésével, 74 ügyben tett büntetőjogi feljelentést. Az inkriminált ügyek összértéke elérte a 6 milliárd forintot. Mint köztudott, néhány nappal ezelőtt a legfőbb magyar vádhatóság nyilatkozott és pár, egymással összefüggőnek ítélt ügy összevonása után, mindben nyomozást rendelt el. Néhány, közérdeklődésre számot tartó további részletet,  a várható események hátterét, dr. Horváth Z. Péter ügyvédtől igyekeztünk megtudni.

– Ügyvéd úr! Önök a 2011. március 9-i Legfőbb Ügyészséghez továbbított, 74 ügyről szóló feljelentés „csomagjukban” nevesítették dr Mokrai egykori szocialista alpolgármestert és a lapunk által több ízben is „megénekelt” visszataszító életbiztosítási botrány kedvezményezetteit. Kriza polgármester szólt még a korábbi első számú városvezető és a közben elküldött városi főjegyző érintettségéről is. Káli és Mihalecz konkrétan milyen ügyben lehetnek majdan vádlottak

  , illetve vannak-e mások is nevesítve, a feljelentésükben?

 

– Káli Sándor és dr. Mihalecz Péter érintett lehet több, az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos feljelentésben. Így a Lakisz Szövetkezet és a Bátor Pénzügyi Zrt. részére történt kifizetések témakörében, a Sportuszoda támogatási rendszerének témakörében, a V+A Építész Iroda Kft. részére adott megbízás témakörében. Véleményünk szerint fent nevezettek büntetőjogi felelősségét vizsgálni kell az avasi kötöttpályás közlekedés előkészítése, a gépjármű-üzemeletetés és a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsadói szerződéseinek az ügyében is. A feljelentésekben egyébként a feltárt ügyek több más személyhez is kapcsolódnak, így ismeretlen tettes ellen nyújtottuk be azokat.

– Tulajdonképpen minden Önök által megfogalmazott ügyben elindította a Legfőbb Ügyészség a nyomozást. Számítottak erre?

– Természetesen pozitívan értékeljük, hogy a Legfőbb Ügyészség egyetértett velünk: a feljelentésekben feltárt ügyek nyomozás keretein belül történő kivizsgálása feltétlenül indokolt, mivel bűncselekmények gyanúja merült fel.

– Káli ex polgármester 2011. március 10-i nyilatkozatában ámokfutásnak és leszámolásnak minősítette a feljelentés „csomagot”. Kommentálná ezeket a szavakat?

– A feljelentések benyújtását hosszú és szerteágazó vizsgálat előzte meg, amelyet könyvvizsgálók és jogászok végeztek. Ennek eredményei több hónapos összetett szakmai munka alapján összegződtek. Az így felárt objektív tények és összefüggések hozták felszínre a bűncselekmények elkövetésének gyanúját. Ez tehát nem lehet ámokfutás. Leszámolás helyett pedig az elszámoltatás a cél.

– Ön szerint a Hajdú-Bihar megyei Főügyészségnek mi lesz a feladata, következő lépése?

– A nyomozás felügyeletét ellátó Hajdú-Bihar megyei Főügyészség folyamatosan felügyeli a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőrkapitányságnak, a nyomozóhatóságnak a munkáját. Feladata e körben az iránymutatás, valamint a bizonyítékok mérlegelése az esetleges vádemelésnél. Plusz a nyomozás idejének – ha szükséges – a meghosszabbítása. Mivel a nyomozás még a kezdeti szakaszban van, az ügyészség a nyomozóhatóság által felkutatott bizonyítékok elemzését végzi. Egyébként az ügy rendkívüli szerteágazódása miatt feltehető a 2 hónapos nyomozási határidő meghosszabbítása.

– A feljelentésben szereplő vádaknak milyen büntetési tételei vannak?

– A nyomozás jelen pillanatban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt van folyamatban, amely bűncselekmény elkövetését a Btk.319.§ (3) bekezdésének c) pontja két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. 

(balázsi)