A miskolci nagypiac árusai úgy gondolják, a külön árusítóhelyet kapott őstermelők valójában kistermelőknek álcázott nagytermelők, akik külföldi árukkal is kereskednek. Ellenük demonstráltak a miskolci városháza előtt.

A kereskedők nem tűrnék meg maguk mellett az őstermelőket; kétlik, hogy nem élnek vissza a kedvezményes lehetőséggel. A piac ellen és piacért tartottak demonstrációt hétfőn Miskolcon a Búza téri piac árusai a városháza előtt. „Őstermelők bőrébe bújt feketetermelők”, „tolvajok, csalók, zsebesek, zugárusok” – többek között ezek a mondatok szerepeltek a táblákon – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió.

A tiltakozó akciót az váltotta ki, hogy az önkormányzat tervei szerint egy őstermelői piacot alakítanak ki, közvetlenül a jelenlegi nagypiac mellett. Az őstermelők természetesen üdvözlik a lehetőséget, örülnek, hogy az eddigi mostoha körülmények után végre rendes helyet, asztalt kaptak, a vásárlók pedig az olcsóbb árakban bíznak.

Őshonos nálunk a banán?

A demonstrálók viszont úgy látják: az új piac a megélhetésüket veszélyezteti, ráadásul ott vélhetően megjelennek majd a nepperek és a kistermelőknek álcázott nagytermelők is. Azt mondják, volt, hogy az őstermelők banánt árultak, azt pedig nyilván nem ők termelték meg, azaz ebben az esetben egyértelműen kereskedői tevékenységet folytatnak.
piac

Fodor László, Borsod-Abaúj-Zemplén megye fő falugazdásza azt mondja, az őstermelői termelésnek egyértelműen meghatározott feltételei vannak; a szabálytalankodókat, a lehetőséggel visszaélőket a hatóságoknak kell kiszűrniük.