Diósgyőr, Lillafüred: fejlesztésre ítélve

Megújulhat egy 2,4 milliárd forint összköltségű uniós programnak köszönhetően a Diósgyőri vár és a lillafüredi függőkert is . A pályázatot nyár elején fogják beadni második fordulóra, ezzel kapcsolatban tartottak csütörtökön bejárást a beruházások helyszínein.

Miskolc még korábban, kiemelt turisztikai attrakció keretében pályázott erre a komplex turisztikai fejlesztésre, a projekt a Diósgyőr-Lillafüred ökoturisztikai fejlesztése címet kapta. Az összesen 2,4 milliárd forint összköltségű projekt – melyből az uniós támogatás mintegy kétmilliárd forint – elsődlegesen a Diósgyőri vár és a lillafüredi függőkert felújítását célozza meg. A pályázatot az első fordulóban támogatták, második fordulóra várhatóan június elején kell majd benyújtani.
– Fontos, hogy a tervezett fejlesztések kis mértékben megváltoztak a projektfejlesztés során – mondta Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. A változások a leghangsúlyosabb elemet, a Diósgyőri várat és környezetét érintik.

 

Diósgyőri vár: részben visszaépítik

Lengyel Katalin elmondta: a vár tervei a közelmúltban voltak központi tervtanács előtt, ahol 8:2 arányban elfogadták a jelenlegi, már módosított terveket. Ezek alapján a Diósgyőri vár három tornyát visszaépítenék, és be is építenék két szint magasságig. A csonkatorony azonban a jelenlegi állapotban maradna, ott csak földszinti beépítést terveznek. Helyreállítanák a tervek szerint a lovagtermet is – ahol a jövőben színházi előadásokat, és fogadásokat is rendezhetnének – valamint újjáépítenék a vár egykori kápolnáját is. – A kápolnát fel is szenteltetnénk, így lehetőség lenne esküvők megtartására is, úgy tapasztaljuk erre lenne igény is – tette hozzá az ügyvezető.

A második fordulóra beadott pályázatban két új elem van: az egyik az úgynevezett lovagitornák tere, a másik pedig a vásártér felújítása. Lengyel Katalin szerint ezekre azért volt szükség, mert több, az első terveken még szereplő elem engedélyezési problémák miatt nem tud megvalósulni. Ezeket váltanák ki az újonnan bevont fejlesztések.
– Eredetileg ugyanis a vár tövébe terveztek egy színpadot. Erre azért lett volna szükség, mert a beépítéssel a lovagterem beszűkül, a jelenleg ott tartott rendezvényeknek kellett más helyszínt találni. Ezt a megoldást ugyan nem támogatták, azonban a lovagi tornák terén lesz majd egy mobilszínpad is, ami helyet adhat ezeknek a rendezvényeknek – mondta el.

Függőkert: funkciót kapnak a teraszok

A projekt része a jelenleg meglehetősen leromlott állapotú lillafüredi függőkert teljes felújítása is. Erre Lengyel Katalin szerint azért van szükség, hogy méltó környezetet teremtsenek a Palotaszálló körül.

 

– A terület jelenleg is teraszos elrendezésű, ezen nem változtatunk a fejlesztés után sem, csupán funkciót adunk nekik – mondta a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. A tervek szerint a Palotaszállótól lefelé haladva a következő teraszok jönnének létre: a zene terasza, a költészet terasza, az ifjúság terasza, a találkozások terasza, a virágok terasza valamint a szobrászat terasza.

Az újraértelmezett tereknek – nevüknek megfelelően – funkciókat is szánnak, így például a zene teraszán könnyűzenei programokat, a költészet teraszán a városi művészeti iskolákkal, könyvtárral együttműködve felolvasóeseteket rendeznének. az ifjúság teraszán játékokat, a szobrászat teraszán pedig képzőművészeti alkotásokat helyeznének el.Ha másodfokon is támogatják a projektet, úgy a fejlesztések várhatóan 2012 februárjában indulhatnak, és mintegy 24 hónap alatt kell majd elkészülniük. Jelen állapotok szerint tehát úgy fest, hogy a vár sziluettje idén látható jelenlegi formájában utoljára, azonban a programokat tekintve kisebb módosítások, változások, újdonságok ebben a szezonban is lesznek.

– A legfontosabb változás, hogy a Kulturális Osztály, és a városi kulturális intézmények – többek közt a Művészetek Háza, az Ifjúsági és Szabadidőközpont, vagy a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidőközpont – összehangolja, és közösen reklámozza majd programjait annak érdekében, hogy ezekre minél többen tudjanak majd ellátogatni – mondta Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. vezetője. Hozzátette: hagyományteremtő szándékkal idén először rendezik majd meg a Fényünnepet június közepén is a Diósgyőri strandon.

Ugyancsak a diósgyőri strandfürdővel kapcsolatos hír, hogy a közelmúltban egy befektetőcsoport jelentkezett a városnál, azzal a szándékkal, hogy szauna parkot létesítene a fürdőben. – Az egyeztetések jelenleg is zajlanak, a tervek pedig ezzel párhuzamosan készülnek. Ha a tárgyalások sikerrel járnak, és a főépítész is jóváhagyja a kész terveket, indulhat a beruházás – mondta el czinkné Sztán Anikó-írja a miskolci önkormányzat hírportálja a minap.hu