Szlovákia második legnagyobb és legnépesebb városa gazdag magyar történelmi múlttal, temérdek műemlékkel, ízletes étkekkel és italokkal várja a látogatókat.

A Hernád-völgyében, szép természeti környezetben fekvő Kassa akár a Tátra kapujaként is felfogható.

A magyar határtól, Tornyosnémetitől alig 24 kilométer Kassa nemcsak Kelet-Szlovákiának, hanem a Keleti-Kárpátoknak is a központja. S a város több nemzet, nemzetiség sajátosságait egyesíti. A helyiek szerint a történelmi belváros központi része, a Fő utca orsó alakú, a többi utca körülötte teknősbéka formát mutat. A külső és belső történelmi városrésszel együtt 133 felderítésre érdemes műemléképület kínálja magát a kíváncsi szemeknek. A Fő utca „szigetén” található a Szent Erzsébet-dóm (csoportos belépő személyenként 0,70), mellette magasodik az Orbán-torony (a felnőtt jegy: 4 gyerek 3 euró), valamint az Állami Színház és a Szent Mihály-temetőkápolna.

Szegények gazdag levese

A helyi specialitások közé tartozik a különleges füstös ízű, savanykás leves. A savanyúkáposzta levében füstölt sertéslábat, sonkadarabkákat, kolbászkarikákat összefőznek, tálaláskor pirított, barna kenyérkockával „gazdagítják” a szegények finom ízű levesét. A hegyvidék népei a sör mellett a gyümölcspárlatokat is kedvelik (borovicska, slivovica). Kuriózumnak számít a pörkölt szalonna, a gyümölcspárlat a méz elegyéből született szalonnás pálinkaféle, a hriato.

Az egykori vesztőhelyen áll a Szeplőtelen Szűz szobra, a tér kiemelt helyén pedig Kassa-címer szoboregyüttese. A város főutcájában több, egykori nemesi palota sorakozik, köztük van a Forgách-palota is, amely a 18. század végén épült, és jelenleg könyvtár működik falai között.
II. Rákóczi Ferenc és Márai Sándor
A kassai dóm altemplomában helyezték el 1906-ban II. Rákóczi Ferenc Rodostóból hazahozott hamvait. A nemrég felújított Rákóczi-kripta előzetes bejelentkezéssel megtekinthető (1,0 euró). A dóm északi oldalán is látható egy nagyméretű Rákóczi-domborműegyüttes. A fejedelem emlékezetét gyarapítja az ötpercnyire található Rodostó-ház, ahol a múzeum helyiségeit a száműzetés korának megfelelően rendezték be (belépődíj: felnőtt 2,20 euró, gyerek 0,90 cent). Az épület előtt Rákóczi szobra áll. Kassa szülötte Márai Sándor is, az írót idézi köztéri szobra és a Márai-emlékszoba.
Sós kalács, borókapárlat
Ha felderítettük a várost érdemes betérni a Fő utca számos kávéházának, étteremének egyikébe. Tavasztól őszig a valamennyi terasszal csalogatja a vendégeket. Az 1899-ben épített Andrássy-palota földszintjén egykor a város legkedveltebb kávéháza működött, jelenleg cukrászda kínálja az ínyencségeket. Bár a szlovák konyhára hatással volt a magyar, a cseh, a lengyel, az ukrán, a ruszin gasztronómia, Kassán is érdemes megkóstolni a hozzáértéssel elkészített brindzás sztrapacskát, valamint a juhsajtokat, a juhtúrót. A káposztaételek, a sós kalácsok, az édes sütemények, az Aranyfácán sör, valamint a Demenovka, a boróka- és a szilvapárlat szintén kihagyhatatlan.

Utazás, hasznos tudnivalók
Autóval Budapestről Miskolcot „érintve” Kassára összesen 258 kilométer (a határig 235 km) az út, ami körülbelül 3 óra alatt megtehető. Útvonal: M3-M30-68/E71. Autópálya-, illetve úthasználati díj van mind a két országban. Szlovákiában heti matrica 7, a havi 14 euróba kerül. Vonattal, átszállás nélkül: Budapest Keleti Pályaudvar-Miskolc-Kassa között naponta oda-vissza két vonat közlekedik. Oda: 06.30-09.57 (IC), 18.30-21.50 (IC), vissza: 06.13-09.30 (IC), 18.06-21.30 (IC). Oda-vissza, az egy hónapos érvényességű menetjegy ára (a mindenkori árfolyamot követően) 23,60 euró. Miskolc-Kassa között oda-vissza (több vonat közlekedik) 6,0 euróba kerül a menetjegy.

nana.hu