Komlós Juci miskolci éveire emlékezünk   szineszmuzeum-miskolc.blog.hu/

A most elhunyt Komlós Juci pályakezdésének   fontos helyszíne volt Miskolc, ahol férje, Földessy Géza igazgatása alatt játszott 1941-49 között: a szubrett szerepkörből kilépve itt vált sokoldalú prózai színésznővé. Ahogy a Színházi Élet fogalmazott:” ez a kislány arra használja fel a vidéki ekhózást, hogy átnyergeljen észrevétlenül prózára.(…) íme, a miskolci sajtó is így ír róla nagy kéthasábos címmel: ….nem sikerült soha az országban elfogadhatóan utánozni Bajort. Itt Miskolcon mégis valami egészen különleges dolog történt. Ásvayné szerepébe beugrott egy kis fiatal szubrett, alig múlt húszéves és  -csodát csinált.”

A múzeumunk gyűjteményében található fotókkal és a művésznő miskolci éveiről szóló vallomásával emlékezünk a Nemzet színészére:

„Csodálatos időszak volt, nagyszerű szerepeket játszhattam el. A Három grácia felejthetetlen élmény. Azért is emlékezetes a számomra, mert a ren­dezésben egy óriási kötélen lógó hin­tába ültettek, ami kilengett egészen a nézőtér fölé. Játszottam operettet, de már prózai szerepeket is kaptam. Emlékezetes a Bolond Ás­vayné, a Tábornokné, az Egy nap a világ és még so­káig sorolhatnám. A ne­hézségek akkor kezdőd­tek, amikor a kedves fér­jem, Földessy elment ta­nulmányútra Münchenbe, ahonnan elfelejtett vissza­jönni. Persze se én, se más nem sejthette előre. Így távolléte alatt engem ne­veztek ki a színház élére. Három hónapig tartott az igazgatóságom, mert felje­lentették a férjemet mint disszidenst. Ez a Rákosi­ érában történt. A feljelen­tés után alakult egy ötös bizottság, lefoglalták a la­kásomat, elvették a tapol­cai kisházunkat, még, a ruháinkat is elvitték. Igy kellett eljönnöm akkor Miskolcról a hároméves kislányommal, Margitkám­mal.

Most előkerül egy pár megsárgult plakát.

– Ezeket a Miskolci Szí­nészműzeumnak kerestem elő. Remélem, megkapják és használni is fogják – nézett rám huncut mosol­lyal az arcán, amely mind­addig ott bujkált a szája körül, míg ígéretet nem tettem a plakátok átadá­sára.

– Miskolci tevékenyke­désem idején és később is rengeteg rajongói levelet kaptam. Ezek zömét a mai napig őrzöm. Van köztük egy a szívemhez nagyon közelálló. Egy fiatal tanítónő az udvarlójával látott egy darabban, már nem is emlékszem, melyikben. Sok évvel később azt írta, hogy nekem köszönheti az élete nagy szerelmét. A levelében elmesélte, hogy a játékom közben egy megható pillanatban ránézett partnerére, és legnagyobb döbbenetére azt látta, hogy az a nagy darab, beképzelt férfi könnyezik Akkor szeretett bele. Már nagymama korú volt, amikor tollat ragadott, de úgy érezte, hogy meg kell köszönnie nekem azt az elő­aclást. Hát ezért érdemes élni. Ezek azok a pillanatok, amelyek erőt ad­nak egy színésznek.

Sok dolog megtörtént velem Mis­kolcon, van mire visszaemlékeznem. Nehéz időket is átéltem. A városban már elterjedt a hír, csak én még nem tudtam róla, hogy nem játszhatom to­vább. A Kaméliás hölgy előadásán március 19-én történt. (1944., német megszállás – a szerk..) Felmentem a színpadra, és nem tudtam megszólal­ni, mert csak tapsoltak, tapsoltak, tap­soltak. Hihetetlen, hogy színészként ez megadatott nekem. Átélhettem a nézők érzéseit, indulatait. Akkor is, amikor Nyilas Misi szerepét játszottam és mondtam a monológomat, hogy nem akarok emberek közé menni, nem akarok debreceni diák lenni, mert az emberek rosszak, és édes­anyám azt mondta, „légy jó, légy jó mindhalálig”. Mikor ezeket elmondtam, úgy éreztem, mintha a közönség fogta volna a kezemet, hogy össze ne omoljak.

Zsidótörvények, bujkálások, felje­lentések. Előfordult, hogy a feljelen­tőjével volt kénytelen hősszerelmest játszani, de ezt a szerepet is tökélete­sen megoldotta.”

A beszélgetést múzeumunk felkérésére Trnavecz Adrienne készítette. Az interjú teljes terjedelmében a Miskolci Tükör 2004. márciusi számában olvasható.