Liftbotrány. Fogytán volt az oxigén

Életveszélyes állapotban lévő rendőrt mentettek ki a tűzoltók egy elakadt liftből a miskolci megyei kórházban. A szabadnapos rendőr nem sokkal korábban autóbalesetet szenvedett, majd maga ellen fordította fegyverét. Azonnal kórházba vitték, ahol azonban a lift elakadt, a tűzoltóknak kellett felfeszíteni. Az intézmény igazgatója nehezményezi, hogy a tűzoltók megrongálták a liftet.

 

Súlyosan sérült rendőrrel bent rekedt a mentő személyzete a liftben. Nem sokkal azelőtt mentőhelikopter hozta a kórházba, miután autójával balesetet szenvedett, majd – nem tudni miért – fejbe lőtte magát szolgálati fegyverével. A lift azonban megakadt két emelet között – tűzoltók feszítették szét az ajtaját. Az intézmény vezetője szerint több millió forint a kár.

„A bennlévők a rendőrségen keresztül a tűzoltókat értesítették, és a tűzoltók, vagy bárki anélkül, hogy a kórház belső elhárító rendszerének szóltak volna bejöttek és szétverték a kórházi liftet” – mondta Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos.

A mentőorvos először a kórház központi számát hívta, miután a liftet nem sikerült újraindítaniuk, ám húsz percig nem történt semmi.

„A rendőrök megjelentek, és a kinn lévő kollégámtól tájékoztatást kaptak a beteg állapotáról, illetve arról, hogy a lélegeztetéshez szükséges oxigén fogytán van, ezért intézkedtek a rendőrök – nyilván kollégájuk védelmében és érdekében” – mondta Dr. Kádár Balázs, a Magyar Légimentő Kft. orvos igazgatója.

A tűzoltók szerszámmal feszítették ki a liftajtót. Azt mondják: meglepődtek a történteken, mert még senki nem kérte számon rajtuk, hogy életet mentettek.

„Én úgy gondolom, hogy tűzoltóságunk a jogszabályoknak megfelelően járt el, amennyiben életet kell menteni, akkor ez az eljárási rend, nincs mérlegelési jogköre és a továbbiakban is hasonlóképpen fogunk eljárni” – mondta el Bódi Zoltán, a Miskolc Városi Önkormányzati Tűzoltóság szóvivője.

Az orvosok szerint a beteg állapotára nem volt hatással a liftben töltött idő.

„Akkor számított volna, ha egy hirtelen koponyaűri nyomásfokozódás alakul ki vérzés, vagy bármilyen más duzzanat miatt, hogy a 40 perc alatt fatális lehet a következmény” – Dr. Csókay András Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető főorvosa.

A sérült rendőr állapota továbbra is súlyos, életveszélyes.

rtl hiradó