Nem Miskolci, hanem jövevény vagyok a városban.Maradj Miskolcon!

Meg kell állítani a fiatal, jól képzett szakemberek elvándorlását a városból. Lassan már nem a jövő, hanem a jelen a tét. Figyelemfelhívó, generátor jelleggel alakult meg a Maradj Miskolcon Alapítvány, amelyet tegnap délelőtt mutattak be a City Hotelben.

Kiss László, a kuratórium elnöke köszöntötte a vendégeket, bemutatta az alapító tagokat. Bevezetőjében elmondta, hogy tősgyökeres miskolciként személyesen fájdalmat érez azon dolgok miatt, amelyek negatívan érintik a várost. Ezek között az egyik legfontosabb probléma a képzett fiatalok elvándorlása Miskolcról. Ennek következtében egyszerre van jelen a munkanélküliség és a kvalifikált munkaerő hiánya. – Nem gondoljuk, hogy ezt az alapítvány meg tudja oldani, de innovatív ötletekkel segíthetjük a pozitív folyamatok megindítását és a közfigyelmet is felhívhatjuk rá – magyarázta.

– Sok közös pontot, problémát, nehézséget találtunk mikor elkezdtünk az alapítókkal beszélgetni. A Maradj Miskolcon! – egyben felhívás is – jelentette ki Vinnai Balázs alapító tag, aki nem tagadta a cél a munkahelyteremtés. Csak így lehet itt tartani a fiatalokat. Példaként említette a Vodafone és a Bosch beruházásait.

– Ugyan 1997-ben elköltöztem a városból, de Budapestről többet tudok segíteni – utalt arra Podhorányi Lászkló, hogy a Vodafone vezérigazgató-helyetteseként nem kis része volt a 300 munkahelyet jelentő ügyfélszolgálat idetelepítésében. Véleménye szerint az infrastruktúra és a nyelvoktatás fejlesztésével 5 éven belül akár 5-10 ezer embernek munkát adó szolgáltatási központokat lehetne a városba csábítani. Budapest már telítődött, a Nokia például ezért vitte Szófiába a szolgáltatást, pedig jöhetett volna Miskolcra is…
– Nem Miskolci, hanem jövevény vagyok a városba. Több mint 40 éve jöttem ide, szeretem ezt a várost! – tett hitet Miskolc mellett a rendezvényen vendégként résztvevő, de csatlakozási szándékát jelző Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. Emlékeztetett rá, hogy a felmérések szerint az egyetemet elvégzők 80 százaléka ott keres állást, ahol tanult, még a más városban tanulók 80 százaléka „elvész” szülővárosának. Akik Budapestre mennek, azoknak a 90 százaléka… Ki kell aknázni az egyetemben lévő potenciális lehetőségeket.

 

Miskolc városának képviseletében Pfliegler Péter elmondta, hogy miskolci származású, aki elkerült innen, majd visszajött, amit sosem bánt meg. Azon dolgozik a város vezetése, hogy a hibákat kijavítva jobb lehetőségeket tudjanak biztosítani az itt élőknek. Élhető és nyüzsgő városra van szükség, hogy részben visszajöjjenek azok, akik elmentek. Meg van a kapcsolat a Miskolci Egyetemmel és a BOKIK-kal.

A bemutatkozó beszélgetésen elhangzott, hogy szeretnék jó hírét kelteni Miskolcnak, felhívni a figyelmet a meglévő értékekre. Valamilyen regisztert is szeretnének létrehozni, amely azon jól képzett fiatalokat venné nyilvántartásba, akik szeretnének visszatérni Miskolcra-írja a minap.hu