A Szombathelyi TV március 17-i adása már megszellőztette, hogy a nemzeti parkok és a vízügyi igazgatóságok kevesebb pénzből gazdálkodhatnak – nem megszorítás, csupán zárolás címszó alatt. Akkor azt írták, hogy „A kiszivárgott hírek szerint csaknem felére csökkentené a kormányzat a vízügyi igazgatóságok és a nemzeti parkok költségvetését. Az országos vízügyi szakszervezet szerint minden második dolgozó utcára kerülhet, és fizetésképtelenné válhatnak az igazgatóságok. A témával kapcsolatban hírzárlat van. ”

A minisztérium válasza szerint „A zárolás a beruházások és a felújítások átütemezését érinti, az intézmények működését nem. Fazekas Sándor a zárolással együtt teljes körű szervezeti átvilágítást rendelt el a minisztériumban és az intézményeknél az adófizető állampolgárok elvárásainak megfelelő hosszú távú hatékony működés érdekében.” Azt is hozzátették, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium saját költségvetésében 4,6 milliárd forint áll rendelkezésre ár-, és belvízi megelőzésre, védekezésre. A munkák megvalósítása a vízügyi társulások, a szakmai felügyelet és ellenőrzés pedig a környezetvédelmi, és vízügyi igazgatóságok feladata.

Ennek ellenére az index.hu szerint „A vízügyesek több igazgatóságon év eleje óta csak alapbért kapnak, a túlórákat, benzinpénzt, más költségtérítést nem fizetik ki nekik. A belvíz miatt tavaly novembertől február közepéig-végéig több vízügyi igazgatóság területén – lényegében az egész Alföldön – sokan napi 12 órás műszakban dolgoztak, hétvégén is, így a zárolás miatt a nekik járónál több tízezer forinttal kevesebbet kapnak.”

Információnk szerint a az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság is közel 400 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat.