Több mint tízmilliárd forint kártérítésre tartanak igényt a Zempléni-hegységben, a Kánya-hegyen 2003-ban felépített honvédségi torony általuk károsnak vélt hatásai miatt a környékbeli önkormányzatok, vállalkozások, magánszemélyek. A Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke úgy véli: egyre több esetben érvényesülnek más érdekek a természetvédelem érdekeivel szemben. Egyebek mellett ezekről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházán.

 

Jávor Benedek, a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke kijelentette: a torony megépítése a példája annak, hogyan nem szabad egy állami beruházást végezni, ugyanis adott esetben minimális volt az egyeztetés a környékbeli emberekkel, a természetvédelmi szakemberekkel, valamint az önkormányzatokkal. Mint hozzátette, az utóbbi időben Magyarországon egyre gyakrabban érvényesülnek, gazdasági, politikai, honvédelmi vagy akár egyéni érdekek is a természetvédelem érdekeivel szemben. Véleménye szerint a környéken élő embereknek ellentételezést kell kapniuk a torony letelepítéséből keletkező káraik miatt.

 

A kártérítési igény összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot, amelyet a térség önkormányzatai, vállalkozók, valamint magánszemélyek nyújtottak be még február 15-ig a Honvédelmi Minisztériumhoz. Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere elmondta: ez az összeg az ingatlanok értékének csökkenéséből, a turisztikai forgalom visszaesése miatt keletkezett bevételkiesésből, valamint a kieső adóbevételekből tevődik össze. Hozzátette: mivel az építkezés fakivágásokkal, talajcserével is együtt járt, véleménye szerint megnövekedett az árvízveszély is a völgyben fekvő településen.

Zsák Ferenc Tibor, a debreceni központú Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke hozzáfűzte: szervezetük 2008 óta áll perben a HM-mel a torony okozta ökológiai károk miatt. Most a bíróság ökológiai szakértőt rendelt ki az ügyben. Mivel a toronyhoz vezető 4,8 kilométer hosszú aszfaltút több állat élőhelyét, vonulását zavarja, ezért ennek a vizsgálatnak az eredménye nem is kétséges – fűzte hozzá az elnök.

Az általuk benyújtott kártérítési igény 50 millió forint, amely az Aggteleki Nemzeti Parkot illeti meg majd. Zsák Ferenc hozzátette: elkészültek a terveik arra az időszakra is, amikor a honvédség már nem használja a tornyot. Elképzeléseik szerint az antennákat takaró ponyvákat lebontják, az épületet zöldre festik, magasra növő fákkal ültetik körbe és kilátót alakítanak ki belőle.