Miskolc – Az elmúlt három évben nagy mértékben megnövekedett a Miskolc Holding tagvállalatainak kintlévősége. A 180 napon túli lakossági tartozás meghaladja az 1,9 milliárd forintot. A nem, vagy késedelmesen fizetők aránya eléri 20-25%-ot.

A Holding vezetősége a felelős gazdálkodás szabályainak eleget téve határozott intézkedéseket tesz a folyamatnak megállítására és a követelés állomány csökkentésére. Ezeket a lépéseket évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni.

A Miskolc Szilvás utca 2. szám alatti társasházban az alábbi intézkedéseket tervezzük:

Használati meleg víz: Az összes 90 napon túli tartozással rendelkező személynél a szerződés felmondását követően a lakásban lévő mérőóránál a fogyasztás teljes kizárása. Az intézkedést mind a Távhőtörvény, mind a vonatkozó Önkormányzati rendelet lehetővé teszi.

Ivóvíz: Az összes 90 napon túli tartozással rendelkező személynél a lakásban lévő mérőóránál a fogyasztás korlátozása a jogszabályban meghatározott 50 liter/fő/nap mértékben (ANTSZ előzetes állásfoglalás figyelembevételével, Társasház határozata alapján).

Az érintett családoknál a korlátozások előreláthatólag 2011.04.30-ig történnek meg.

Intézkedésünket a hatályos törvényi és Önkormányzati jogszabályok lehetővé teszik.

A társasházban 55 lakás található. Ebből 12 lakásban tartósan nem fizetnek az ott élők. A MIVÍZ és MIHŐ követelése 7.8 millió Ft.

Az intézkedések nem érintik a szolgáltatási díjat folyamatosan fizetőket és azokat, akik részletfizetési megállapodást kötnek, valamint adósságrendezési eljárásban vállalják kötelezettségeik megfizetését. Az intézkedések a folyamatos szolgáltatás nyújtás biztosítása és a rendszeresen fizetők érdekében történik.

Az összes további érintettnél is ilyen jellegű intézkedés elrendelése várható.

Az egységes szabályzás alapján történő eljárások bevezetésére előreláthatólag 2011. nyár végére kerül sor. Ennek bevezetéséig is mindent megteszünk a kintlévőség állomány csökkentésére és növeljük a behajtási aktivitását.

A közüzemi követelések tekintetében a végrehajtási törvény moratóriuma megszűnt ezért a közeljövőben az ingatlan végrehajtások jelentős számú megindítását kezdeményezzük az érintettek felé – tájékoztatta a Borsod Online-t Dobos Tímea, a Városháza szóvívője-írja a boon.hu