Kevély volt és vonalas, jellemzi Borkúti László, a miskolci városi könyvtár igazgatója Papp Lajos költőt, aki az ő ötlete nyomán beszélt a  Költészet Napján Lillafüreden. Borkúti az eszakhirnok.hu-nak elmondta, hallott róla ő is, hogy a miskolci alkotóművészek körében kiverte a biztosítékot Papp Lajos lillafüredi szereplése, de ő ezt vállalja.
-Egy olyan emberről van szó, aki a rendszerváltás után, mint a Napjaink főszerkesztője félreállt, de hűséges maradt világnézetéhez, bár az egyik versében „makogó majmoknak”  nevezi az utódjait, de egy abszulút vállalható pályát futott be, és egyébként az idén volt 75 éves.
Ha valaki mostanában felhív, az az első kérdése, hogy még a helyemen vagyok-e, jellemzi a helyzetét az egykori könyvkiadó, akit a szoci kurzus idején neveztek ki a városi könyvtár vezetőjévé, és szocialista színekben indult is a választásokon.
Ha leváltanak, akkor sem esem kétségbe, mert szolgálatnak tekintem a munkámat. Ha nem könyvtárigazgató leszek, akkor is találok magamnak feladatot, például azt, hogy leültetem egy asztalhoz azokat az miskolci alkotókat, akik nem mindig ugyanazt a világnézetet vallják, de ez nem vesz el és nem tesz hozzá az ő szakmai megítélésükhöz.
Azzal a mostanában szóba került ötlettel kapcsolatban, hogy tiszta pénzkidobás Miskolcon városi és megyei könyvtárat üzemeltetni, elmondta, támogatja az ötletet, szerinte ez pár éven belül meg is fog valósulni, de addig fontos, hogy a miskolci könyvtárak közös internetes platformon „kínálják” a náluk megtalálható könyveket.