Elöljárói gondoskodás. Elkészült a Balsai-féle 2006-os jelentés

(Miskolci rendőrök Budapesten 2006-ban, archív fotó)Befejezte a 2006. őszi véres eseményekkel foglalkozó vizsgálatát Balsai István miniszterelnöki megbízott szakértői munkacsoportja – értesült a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, az elkészült 150 oldalas jelentést és a hozzá tartozó terjedelmes mellékletet a napokban átadták Orbán Viktor miniszterelnöknek.
A napilap úgy tudja: a jelentés szerint a közterületen elfogott civilek elleni eljárások törvényes alapjai aggályosak voltak. A bíróságok 147 embert úgy helyeztek előzetes letartóztatásba, hogy közülük másodfokon 144 esetben meg kellett szüntetni a kényszerintézkedést.
A jelentés felveti az akkori politikai és rendőri vezetés büntetőjogi felelősségét is.
A Magyar Nemzet információi szerint a dokumentum több mint egy tucat olyan bűncselekményt sorol fel, amelyet az egyes hatóságok vezetői és beosztottai elkövethettek 2006 őszén. Ezek közé tartozik az elöljárói gondoskodás, illetve elöljárói intézkedés elmulasztása, a maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, a kényszervallatás, a hamis tanúzás, a lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, a közérdekű adattal visszaélés, a segítségnyújtás elmulasztása, a jogellenes fogva tartás és a hamis vád bűncselekménye.
(Híradó – MNO nyomán)