inforadio.hu  A bírókra is vonatkozik a nyugdíjkorhatár – a nap hírei

Elfogadta a Fidesz-KDNP alaptörvény -javaslatához beérkezett, a kormánypártok által támogatott módosító indítványokat az Országgyűlés.

A képviselők – külön szavazáson – úgy határoztak, hogy az új alkotmányban nem szerepel majd a vármegye elnevezés. A parlament támogatta a többi között azt a javaslatot, amely szerint a jelenlegi 70 év helyett a 62 éves általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozzon a bírókra, és azt is, amely alapján 15 tagúra bővül az Alkotmánybíróság. A döntés értelmében a kiskorúak után járó szavazati jog lehetősége nem szerepel majd az alkotmányban. A szavazáson az MSZP és az LMP képviselői nem vettek részt. Az ülés kezdetén Schmitt Pál köztársasági elnök történelmi lehetőségnek nevezte az új alkotmány elfogadását.

Az MSZP szerint megszorítás a stabilitási alap zárolása

Az MSZP szerint az embereket is érintő, egyértelmű megszorítást jelent a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolása. Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja azt mondta: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslata egyaránt lehetetlen helyzetbe hozza az oktatási, kulturális és önkormányzati intézményeket. Az ellenzéki politikus ismét a miniszter menesztését kérte Orbán Viktor kormányfőtől.

Kifizetik a tűzoltók túlóradíját

Kifizetik az év végéig a tűzoltók 2004 májusa és 2007 decembere közötti időszakra vonatkozó elmaradt túlóradíját. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az InfoRádióban elmondta: kamatokkal, munkáltatói járulékokkal együtt ez az összeg 6,5 milliárd forint. Hangsúlyozta: ebből 72 millió forintot a költségvetésből finanszíroznak az állami tűzoltóságoknál dolgozók esetében, míg az önkormányzati tűzoltóságok munkatársainak a helyhatóságok fizetik ki a járandóságot.

Nem lesz béremelés a honvédségnél

Az idén is elmarad a béremelés a honvédség és a Honvédelmi Minisztérium dolgozóinál. Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: a tárca és a szakszervezetek között megkötött bérmegállapodás értelmében csak a béren kívüli juttatásokat emelték, azokat is csak kis mértékben.

Hajlandóak több válságadót fizetni a gyógyszergyártók

Az egészségügybe visszaforgatható, az orvosok és szakápolók bérének rendezésére fordítható válságadó bevezetését javasolja a gyógyszeriparban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége. A szervezet elnöke azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a kormány közölte: csaknem 26 milliárd forint megtakarítást vár a júliustól tervezett gyógyszerpiaci intézkedésektől. Bogsch Erik elmondta: a kabinet illetékeseihez eljutatott elképzeléseik alapján öt százalék átmeneti válságadó fizetését javasolják a forgalmuk után. Hozzátette: az összeget a már eddig fizetett specifikus adókon felül vállalnák.

Az IMF 2,5 százalékos növekedésre számít

Az idén és jövőre egyaránt 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet szerint az export és az ipari termelés növekszik, a belső fogyasztás azonban a csökkenő hitelezés és a tartósan magas munkanélküliség miatt továbbra is gyenge marad.

A kormány teljesíti, amit vállalt

A kormány teljesíti a vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításra, kártalanításra vonatkozó vállalásait – mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna azután beszélt erről, hogy az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület a károsultak nevében petíciót adott át az Országgyűlés elnökének. A szervezet az érintett három település teljes lakosságának egészségügyi vizsgálata mellett azt szeretné, hogy a kormány segítse a helyi vállalkozásokat és azokat, akik el szeretnének költözni.

Vádat emeltek Keller László ellen

Vádat emeltek hivatali visszaélés miatt a Miniszterelnöki Hivatal volt közpénzügyi államtitkára ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az InfoRádióban emlékeztetett arra: a vád szerint Keller László 2004 tavaszán jogellenesen, az érintettek hozzájárulása nélkül gyűjtött adatokat Somogy megyei vadászatokról. A volt államtitkár korábbi meghallgatásán tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Kiadja Szlovákia Jozef Rahácot

Szlovákia kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak – így döntött a szlovák legfelsőbb bíróság, amely ezzel elutasította a férfi fellebbezését. Jozef Rohácot egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe február közepén Szlovákiában. A magyar hatóságok nem hozták nyilvánosságra, miért körözik, de ügyvédje korábban azt mondta: Fenyő János meggyilkolásával gyanúsítják.

Elfogták a volt elefántcsontparti elnököt

Elefántcsontparton elfogták Laurent Gbagbo volt elnököt. A nemzetközi hírügynökségek arról számoltak be, hogy az abidjani rezidenciát a francia expedíciós erő ostromolta meg, de a politikust riválisának emberei vették őrizetbe. Gbagbo novemberben elveszítette a választásokat, de nem volt hajlandó átadni a hatalmat a győztes Alassane Ouattarának, ehelyett fegyveres erőivel polgárháborút robbantott ki.