Megelégelték, hogy sok család évek óta nem fizeti a közüzemi számlákat Miskolcon. Az egyik avasi társasházban csaknem nyolcmillió forint vízdíj-tartozást halmozott föl tizenkét család. Az önkormányzat ezért úgy döntött, ha a hónap végéig nem egyeznek meg a szolgáltatóval, nem lesz meleg vizük és ivóvizük is csak napi ötven liter. És ez még csak a kezdet.

 

Lepecsételték az ajtót

az egyik avasi panelházban. Kitépett vezeték és szétvert kapcsoló volt a falon. Az egyik lépcsőházban hamarosan tizenkét családnál kötik ki a meleg vizet, és ivóvízből is csak napi ötven litert kaphatnak fejenként. Volt, aki örül a döntésnek.

 

„Szerintem nagyon helyesen teszik, hát valamit tenni kell ezekkel a személyekkel szemben.”

Valaki rendesen fizet, mások viszont nem. Volt, aki nem akart nyilatkozni.

Az egyik családnál éppen kedden kapcsolták ki a villanyt, és hamarosan meleg víz sem lesz náluk.

„Ugye, ha már víz sincs, áram sincs, mit fogunk itt csinálni? Koszosan a gyerekek nem lehetnek, mosni is kell.”

Azt mondta az egyik érintett, hogy nem ő, hanem az albérlői halmozták föl a tartozást, mégis neki kellene kifizetnie.

„Akik április végéig megállapodást kötnek, és látszik, hogy szeretnének fizetni, azoknál természetesen ez nem érvényesül. Ugyanúgy a többi fizető lakóra sem lesz érvényes” – mondta Dobos Tímea, a Miskolc Városi Önkormányzat szóvivője.

Három év alatt Miskolcon összesen csaknem kétmilliárd forintnyi közüzemi tartozás halmozódott föl. Az önkormányzatnál azt tervezik, hogy nyár végéig megpróbálják a lehető legtöbb tartozást behajtani.

A vízkorlátozás csak a kezdet. Következő lépésként azoknak az adósságát akarják behajtani, akik a fűtésszámlával, vagy a lakbérrel tartoznak. Ha kell, jelzáloggal terhelik meg a lakást, ez pedig akár kilakoltatáshoz is vezethet.

RTL Híradó