Gyakorlatilag évek óta vegetál Miskolc és a borsodi megyeszékhely belvárosa, amiért elsősorban az előző vezetés tehető felelőssé. A Széchenyi mint sétálóutca bérelhető üzleti ingatlanjainak 40 százaléka parlagon hever, most azonban az önkormányzat cégei kidolgoztak egy projektet, amelynek értelmében azon dolgoznak, hogy megtöltsék élettel az említett területet. Ráadásul rendezvények színhelye lesz a Széchenyi utca, miközben az üzletek bérleti díjait jelentősen csökkentik – fogalmazott szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Kriza Ákos fideszes polgármester.

Amint arról Kriza Ákos beszámolt, meglehetősen elnéptelenedett Miskolc belvárosa, majd a polgármester úgy fogalmazott: a leköszönt önkormányzati vezetés az utolsó döfést adta meg a Széchenyi utcának, amikor beindították az úgynevezett Pláza projektet. Olyan bérleti díjakat határoztak meg, amelyeket az alacsony nyereséggel dolgozó kereskedők már képtelenek megfizetni a belvárosban. Már a tavaly októberi választások előtt tudták, hogy az első megoldandó problémák közé tartozik győzelmük esetén a tragikus helyzet felszámolása, éppen ezért egy munkacsoport hónapokon át dolgozott a gondok leküzdésének módjáról a Fidesz–KDNP szövetség sikerét követően. A Miskolci Ingatlankezelő (Mik) Zrt., a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik), a Régió Park Kft. elkezdte az egyeztetést a kereskedők képviselőivel, s megtalálták a közös nevezőt – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Az éves szinten 68 ezer forint négyzetméterenkénti bérleti díjakat 40 ezerre csökkentik július 1-jétől – hívta fel a figyelmet Szélyes Domokos, a Mik Zrt. vezérigazgatója –, s ez a kedvezmény kiszámíthatóságot, tervezhetőséget jelent a kereskedőknek, akiktől az elhagyatott ingatlanok újraélesztését várják. A megállapodás a januártól tartó tárgyalássorozat eredménye, ami alapján természetesen egyaránt ad, illetve kap az önkormányzat, hiszen terveik szerint benépesül a Széchenyi utca, ugyanakkor az érdeklődés növekedésével, az utca benépesítésével az eddig korlátozott érdeklődésre számot tartó rendezvények szintén visszajönnek oda, ahonnan eltűntek. Szélyes emlékeztetett: akad feladatuk bőven, miután a Miskolc iránti érdeklődés fellendítése a legfőbb cél. Úgy véli, mindenki megtalálhatja számításait, aki visszatér a Széchenyi utcába kereskedőként, de természetesen az esti közbiztonság javítása ugyancsak megvalósul.

Perecsenyi Attila, a Régió Park Kft. ügyvezetője rámutatott: a parkolási díjak sem maradnak olyan magasak, mint a jelen időszakban, mert a mindenki által ismert „zöldzónás” parkolók egyrészt olcsóbbá válnak, másrészt pedig az autóktól történő belvárosi megközelíthetőség távolságát igyekeznek csökkenteni. Tehát – tette hozzá – azt szeretnék elérni hosszú távon, hogy a sétálóutca olcsóbbá váljon, s az összegről szólva utalt egy tényre, miszerint a költségeket a debreceni és nyíregyházi árak közé szorítják.

 

Bihall Tamás, a Bokik elnöke örömének adott hangot, hogy néhány hónap alatt több eredményt értek el az új miskolci vezetéssel, mint az előzővel nyolc év alatt. Állította, a befektetők az alapján döntenek, amit a belvárosban látnak. Így a munkahelyteremtés is sikeresebb lehet. A miskolci kereskedők nevében Jónás Lajos vállalkozó mondott köszönetet a sikeres tárgyalásokért Kriza Ákos polgármesternek, majd elégedetten konstatálta az eredményeket. Már két évvel ezelőtt szorgalmazták az egyeztetést, a megállapodás viszont nem született meg. Most itt a lehetőség – szögezte le –, vállalkozótársai pedig kedvezően fogadták a borsodi megyeszékhely önkormányzata engedékenységének tényét. Úgy gondolja, nem kérdés a Széchenyi utca felvirágoztathatósága, s a díjcsökkentések rendkívül inspiráló erejűek-írja az mno.hu