SAJTÓKÖZLEMÉNY
Miskolc, 2011. április 13.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház sajtóközleménye

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban a megyei katasztrófavédelmi igazgató kezdeményezésére egyeztető megbeszélésre került sor.

A 2011. április 6-án történt műszaki mentéssel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk:

A jelzett napon egy életveszélyesen megsebesült rendőrrel és a kezelőszemélyzettel – a szakvélemény szerint az utasok intenzív mozgása következtében – elakadt a kórház felvonója. A rendőrség kérésére kivonuló miskolci tűzoltók a felvonó ajtaját kézi szerszámokkal felfeszítették, hogy a válságos állapotban lévő sérült mielőbb a műtőbe kerülhessen. A tűzoltói beavatkozás a tűzoltási és műszaki mentési szabályzatban foglaltaknak megfelelően zajlott.

Dr. Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa elnézést kér az anyagi kárral kapcsolatos, a tűzoltókat esetleg megbántó korai nyilatkozatáért. Kiemelte viszont, hogy minden nyilatkozatában hangsúlyozta: az életmentést elsődlegesnek tekinti minden beavatkozó számára. Sajnálatos, hogy ez nem kapott kellő hangsúlyt a médiában. Kérte továbbá, hogy a jövőben jobb egymás közötti kommunikációval előzzék meg az ilyen jellegű problémákat.

Annak érdekében, hogy a jövőben hasonló káresemények ne fordulhassanak elő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Miskolc Megyei Jogú Város Tűzoltósága és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház közös helyismereti foglalkozásokat tart a kórház területén, valamint közösen áttekintik és megismerik egymás szabályzatait.

dr. Csiba Gábor
főigazgató főorvos
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

Lipták Attila mk. pv. ezredes
megyei igazgató
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság