A Debreceni ügyészség és a BAZ Megyei rendőr főkapitányság a hatályos törvényekkel szemben határozatot hozott. Határozatában nyíltan szembehelyezkedik a hatályos törvényekkel.

Részletek:

Dr Takács Kálmán Debreceni városi ügyész a 43/2011/5-I ügyben úgy határozott, hogy a nyomozást megszünteti, annak ellenére, hogy Faragó Lajos környezettechnológiai és környezetvédelmi igazságügyi szakértő bizonyítottan hamis szakvéleményt adott. Legfőbb indoka az volt, hogy „nem merült fel olyan adat, vagy bizonyíték, amely a szakvélemény valótlanságát alátámasztaná”

A BAZ Megyei rendőr főkapitányság Jakab Sándor r. alezredes a 05000-535/22/2010 Bü.-ben is hasonló következtetésre jutott hivatali visszaélés és más bűncselekmények tárgyában.

A nyomozások megszüntetésére annak ellenére került sor, hogy mindkét ügyben megállapításra került

– hogy a területen hatóság által nem engedélyezett módon van a hulladék elhelyezve. /megállapítja, hogy a WC.k nem vízzáróak vízbázis védett területen/

– dokumentálva van a helyszínen, hogy ki rendelkezik hatóság által nem engedélyezett hulladék elhelyezéssel, és ki nem. /űrgödrös árnyékszék/

– 2010.09.01.-én végzett szakvélemény rögzíti a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének tényét.

A nyomozás során és a tanúként való kihallgatásom alkalmával olyan bizonyítékok lettek átadva, melyek egyenként is és összességükben is bizonyítják Faragó Lajos ellen a hamis szakvélemény készítésének tényét, és a hivatali visszaélést.

Az átadott bizonyítékok az alábbiak:

1. JNO 565-2 állásfoglalása

2. Vidékfejlesztési Minisztérium VVF-32/3/201 állásfoglalása

3. MIVÍZ 3010/KI/HG-123/2009

4. Észak – Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

3786-6/2011 ikt. Sz végzés

Az átadott bizonyítékok bizonyítják, hogy

– Bábonyibércen megvalósul /dokumentumokkal bizonyítva/ a folyékony hulladék nem megfelelő kezelése /WC hiánya/

– Miskolc MJV Jegyzője a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság,

– „korszerű és szakszerű szennyező anyagnak a felszín alatti vizekbe való közvetett és közvetlen bevezetését megakadályozó, tehát hatékony védelmet szolgáló közműpótló berendezés kialakítására van szükség.” Ennek alapján a a szigetelt szennyvíztároló használatát a jegyzőnek el kell rendelni.

– jegyzőnek a rendeletek alapján kibocsájtók kötelezni kell szigetelt szennyvíztárolók létesítésére 2004. évi CXL. Törvény alapján

– a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése eredmény-bűncselekmény. Mind az alapeset, mind a minősített eset materiális bűncselekmény, vagyis akkor tényállásszerű a cselekmény, ha bekövetkezik a hulladék elhelyezése a cselekmény megállapításához nincs szükség veszélyeztetés mértékre.

– Megállapítja hivatalos szerv, hogy a cselekmény /szigeteletlen szennyvíztárolókban történő szennyvízszikkasztás, szennyvíz utcára folyatása/ az emberi egészségre veszélyeztető hatással van és ebből kifolyólag járványveszélyes a helyzet.

A fentiek alapján A Debreceni ügyészség és a BAZ Megyei rendőr főkapitányság a hatályos törvényekkel szemben határozatot hozott. Határozatában nyíltan szembehelyezkedik a hatályos törvényekkel.

Miskolc 2011-04-14

Tisztelettel:

Szemes István elnök

Települések Megmaradásáért Egyesület