Belgrádnak már van, ami Debrecennek, és Miskolcnak nincs  //cities.blog.hu/

2009 novemberében a PTinfo már foglalkozott a belgrádi villamostenderrel, melyen épp eldőlt, hogy a spanyol CAF összességében jobb ajánlatot adott versenytársánál, a horvát Koncarnál. Ugyanebben az időben a hazai villamostendereink gőzerővel folytak, nyertes szállítót azonban a mai napig az újabb és újabb tendereken sem sikerült kiválasztani.

Az új belgrádi csoda

Belgrádban eközben haladnak előre. Pár nappal ezelőtt, alig másfél évvel a szerződéskötés után bemutatták az első elkészült villamost. Igen, ez azt jelenti, hogy sikeres tenderlebonyolítás mellett már a debreceni és miskolci lakosok is gyönyörködhetnének az új alacsonypadlós villamosukban – talán éppen CAF-ban.

Bár a bemutató megvolt, belgrádiak egyelőre még nem gyönyörködhetnek az új járműben, az ugyanis csak május 3-án érkezik meg a szerb fővárosba, míg az összesen harminc darabos rendelés utolsó példányai várhatóan 2012-re készülnek el. Kíváncsi vagyok, hogy alakul addigra a a magyar villamostenderek sorsa.

Fapados belső tér

Az egyirányú, egyoldali ajtós belgrádi kocsik 33 méter hosszúak lesznek. Korábban 2,3 méter szélességet emlegettek a jármű kapcsán, a képen látható 2*2-es üléselrendezés azonban elbizonytalanított. Szerintetek?

A belső tér elég fapadosnak tűnik egyébként, kívülről azonban sokat javult a megjelenés a korábbi spanyol variációkhoz képest. Érdekesség, hogy korábban a város lakói szavazhattak a belső tér színvilágára. A négy felkínált variáció (kép) közül háromra közel azonos szavazat érkezett, így a döntés alapján a 30 villamos eltérő belső megjelenésel fog rendelkezni. Tíz kocsiban szürke, tíz kocsiban vörös, tíz kocsiban sötétkék lesz a meghatározó szín pld. az üléstámlák hátára vonatkozóan.

A kocsi végén azért problémák vannak a lábhellyel….

A darabonként 2,04 millió euróba kerülő kocsik várhatóan a 7-es, 9-es és 12-es vonalakon fognak járni, de erről végleges döntés nem született még.

Közben bejelentették, hogy egy további ötven villamos beszerzéséről szóló tender előkészítése van folyamatban, így akár újabb spanyol villamosok is érkezhetnek.