Megszüntette a garázdaság miatt indított eljárást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagja ellen a Debreceni Városi Bíróság szombaton, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket. A rendőrség előző nap Hajdúhadházon állította elő, majd vette őrizetbe az öt férfit, akik szórólapokat osztottak és aláírásokat gyűjtöttek a városban arról, hogy a lakosság támogatja-e társaik városban maradását.

Deli Tímea bíró azzal indokolta döntését: nem minősül szabálysértésnek az, amit az eljárás alá vont személyek tettek. Az érintettek és védőik tudomásul vették a bírósági végzést, a rendőrhatóság képviselője fellebbezett, ezért az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hoz jogerős ítéletet.

A törvény szerint garázdaság szabálysértését az követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő pénteken bírálta a rendőrség eljárását. Azt mondta, hogy öt képviselőtársa jelenlétében mintegy 30-40 rendőr megalázó módon ingre vetkőztette, és egyenként legalább tíz percig vizsgálta az ellenőrzés alá vont kilenc ember ruházatát, majd utána vittek el közülük öt embert.