Március 15-én a MÁV BFF   (biztosító berendezések fenntartási főnöksége) dolgozói közül Badányi Lajos […], Danyluk Iván […] Miskolc […] sz. alatti, valamint Danyluk Anna […] Romániából áttelepült személy a hivatalos ünnepség elleni felvonuláson kívánnak részt venni.

Jelzett személyek a miskolci MÁV igazgatóság telefonközpontjában dolgoznak.
Ismereteinek szerint egyik alternatív

  szervezethez sem tartoznak.

Intézkedés:
– a BM III/II-7. Osztályt, a III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk, ellenőrzésüket megszervezzük (a munkahelyükre való tekintettel).

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 10.

R-204-18/1-39/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 10. (39)

1. ASZA 12-12
ASZA, LBE
1989. 03. 10-én virradóra Miskolcon ismeretlen elkövetők zöld színű – valószínűleg neolux spray-vel – a Hoffmann Ottó úti szökőkút betonemelvényének oldalára egy kb. 70 cm-es akasztófát és egy azon csüngő stilizált (primitív kivitelezésű) emberi alakot festettek, mely mellé Grósz feliratot írtak és egy nyíllal az emberi alakra irányították.

Intézkedés:
– az ÁB vizsgálati szervünk nyomozást elrendelte, a III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. HK 12-12
HK
A mai napon 15.00-kor ismeretlen személy felhívta a Miskolc városi főügyészt, ezt követően ugyancsak ismeretlen személy 15.06-kor a Borsod megyei főügyészt és közölte, hogy az ügyészségek törvénytelen tevékenysége miatt március 15-én az Országház előtt nyilvánosan elégeti magát. A bejelentők a hangja alapján középkorú férfinek vélték.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

3. LBE 12-14
1989. 03. 10-én 06.10-kor ismeretlen férfi telefonon felhívta a Miskolc-Perecesen lévő 104. sz. Szakmunkásképző Intézetet és közölte, hogy az épület délelőtt 10.00-kor robban, bomba van elhelyezve.
Az épületet tűzriadó elrendelésével kiürítették, három fő operatív tiszt átvizsgálta, az esemény nem következett be.

Intézkedés:
– az ismeretlen fenyegető kilétének felderítését – külön terv szerint – folytatjuk;
– a III/II. Csoportfőnökséget tájékoztattuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 13.

R-204-18/1-40/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 13. (40)

HMB 12-12
Szendrei Lőrinc a Magyar Nemzet újságírója elmondta, hogy március 15-én Budapesten a Várban tervezett rendezvényen az alternatív szervezetek képviselői gumibotozásra számítanak. Állítása szerint a beépített embereknek van egy jelszavuk, amelyet ha bántalmazás esetén kimondanak, nem ütik őket tovább. Ezt ő március 13-án meg fogja tudni, és úgy tervezi, hogy megírja.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 14.

R-204-18/1-41/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 14. (41)

1. LBE 14-14
1989. 03. 10-én a Munkásőrség budapesti parancsnoki iskoláján tanuló Cs. J. Budapestről Miskolcra utazva felfigyelt egy beszélgetésre, mely szerint lengyel egyetemisták fegyvert hoztak be magyar egyetemistáknak és azokkal március 15-én felkelést kívánnak végrehajtani. Erről egy fiatal orvos nyilatkozott a jelenlévőknek, aki Budapesten a Szabolcs úti kórházban dolgozik, és Cs. szerint a putnoki TSZ elnökének az öccse. Az információhoz úgy jutott, hogy tartja a kapcsolatot volt egyetemével, ahol a diákok beszélték. Azt állította 1 db pisztolyt a kezébe is tartott. Az elhangzottakat Cs. jelentette parancsnokának, Kázméri János mö. szds.-nak, aki továbbította felénk.
Az elsődleges adatpontosítás során megállapítottuk, hogy a putnoki TSZ elnöke K. Gy., de orvos testvére nincs.
Cs. J. jelenleg is Budapesten tartózkodik.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: nincs
Címzett: Fazekas Marianna Miskolc […]
Tartalma: „Parizer” aláírású F. tájékoztatja a barátnőjét a BM tartalékos tisztképző iskoláról, hogy: „kémelhárítási ismeretekkel tömik az agyamat… és vannak kommunista szövegek is. Na ezek aztán különösen nagy hatással vannak rám. Meg kéne mondanom nekik, hogy ha lesz valami, az én kezembe inkább ne adjanak csúzlit, mert az nem arra fog elsülni, amerre ők gondolják…”
Az anyagból kitűnik, hogy a feladó férfi, fiatal és főiskolára járt.
Végezetül megadja a címét: Kerepestarcsa, Pf. 5/m.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a Belbiztonsági Osztályt tájékoztatjuk.

3. ER 12-12
1989. március 14-én 09.10-kor ismeretlen férfi távbeszélőn felhívta a Szerencsi Rendőrkapitányságot, a városi tanácsot és az ÉMÁSZ (Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat) helyi kirendeltségét és követelte, hogy a március 15-e alkalmából kihelyezett vörös zászlókat távolítsák el, mert „irritálja” a város lakóit.
Az ismeretlen telefonáló férfi a miskolci alternatív bizottság tagjaként mutatkozott be, és hívását több alkalommal megismételte.
Többszöri telefonálás után a telefonáló kilétét sikerült megállapítani.
Azonos: Várhelyi Gyula tokaji lakossal, aki a szerencsi városi könyvtárban dolgozik MDF tag. Az általa megnevezett alternatív bizottság nem létezik.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk;
– intézkedést teszünk Várhelyi Gyula ellenőrzésének megszervezésére.

4. LBE 14-14
Ismeretlen személy telefonon op. tisztünket tájékoztatta, hogy Budapesten a tervezett TV elfoglalása nemcsak jelképes lesz, hanem, ha kell fegyveres erőszakot is alkalmaznak. Nemcsak kokárda lesz náluk, hanem fegyver is. Kérdésre, hogy mire alapozza ezeket, közölte, hogy budapesti MDF kapcsolataitól tudja.
Közlésünkre, hogy az MDF kerüli a konfrontációt, a személy kijelentette, hogy ezt nem is az MDF szorgalmazza, hanem külföldi szervezetek ragaszkodnak hozzá, a fegyvereket is ők biztosítják.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

5. TA 12-14
1989. 03. 13-án 20.28-kor L. Á. felhívott egy angliai számot és angol nyelvű beszélgetést folytatott, melyben beszámolt az ózdi és miskolci útjáról. Elmondta, hogy Ózdon sikerült beszélnie Kristály Gyulával és egy másik kohásszal, de az utóbbi nagyon fél. A hívott kéri L-tól, hogy vegye fel a kapcsolatot Básti Jánossal, a SZOT megyei titkárával, akit Angliában nagyon liberálisnak értékelnek és várhatóan fog segíteni. Ezután keresse fel Brádi Zoltán főszerkesztőt, aki majd összehozza őt a Vasas Szakszervezet vezetőivel. L. nagyobb összegű pénzt kért az ózdiak számára és közölte, hogy március 15-én Ózdon fog tartózkodni, beszélgetéseket fog folytatni kohász munkanélküliekkel, csütörtökön Miskolcon teszi ugyanezt.
L. Á. ugyanezen a napon keresett egy Spisák Tibor nevű személyt távhívással, és dr. Furmann Imrét is kereste.

Megjegyzés: az információ kapcsolódik az 1989. évi 1/2. számú információnkhoz. L. Á. L. Gy-nek a húga, aki a jelek szerint valamely angol szervezetnek dolgozik.

Intézkedés:
– az információt feldolgozó munkánkban hasznosítjuk.

6. HMT 12-14
1989. 02. 24-én Ózdon hivatalosan is megalakult az SZDSZ helyi szervezete. A legfőbb szervezője Kristály Gyula. A megalakulás tényét március 10-én kb. 20-25 részvételével megtartott gyűlésükön Kristály Gyula jelentette be.
Március 15-én az ózdi 1848-as emlékműnél 09.00–09.30 között megemlékezést tartanak, beszédet mond Mészáros Gyula ügyvezető. Kb. 50 fő megjelenésére számítanak.
A hivatalos állami és társadalmi szervezetek ünnepségére 10.00-kor kerül sor, melyhez csatlakoztak az MDF ózdi szervezet tagjai is.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 15.

R-204-18/1-42/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 15. (42)

1. TK 12-14
Az MSZDP 1989. 03. 13-án 17.00-tól Miskolcon a Stadion Étteremben 17 fő részvételével tagtoborzó gyűlést tartott. A gyűlésen miskolci személyeken kívül részt vett Takács Imre, aki 1948-ig a Vas megyei Szoc. Dem. Párt megyei titkára volt és Godó Dezső egri lakos.
Az elhangzott előadások során Végh László miskolci lakos méltatta Kéthly Anna tevékenységét, szélsőségesen kirobban az MSZMP vezetői ellene, korrupt, gátlástalan tolvajoknak nevezte őket és kijelentette: „egyetlen uralmon lévő párt sem mond le a hatalomról önkéntesen, csakis a fegyveres harc az, ami megdöntheti.”
Godó Dezső felszólalásában kifejezetten a rendszer megdöntésére hívott föl, Nyers Rezsőt, Marosán Györgyöt és Szakasits Árpádot hazaáruló bitangoknak titulálta, akik a kommunistáknak adták el magukat.
Egy Vaskó nevű közgazdász követelte a nyugati típusú polgári demokrácia megteremtését, a földek eredeti tulajdonosainak visszaadását, az 1947 előtt állapotok visszaállítását.
Kitzinger Ferenc Kéthly Anna volt titkára, engedéllyel hazatért személy agresszív téziseket hangoztatott a munkásőrség, rendőrség és pártvezetéssel szemben.
Bejelentés szerint a Szoc. Dem. Pártnak Miskolcon 76 tagja van.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. ER 12-13
ASZA
1989. március 15-én a hajnali órákban történt események:
– a Borsod megyei MSZMP székház előtti zászlótartó rúdról ismeretlen elkövető levonta és földre helyezte a vörös színű zászlót. A zászlót nem rongálták meg;
– Ózdon a Petőfi téri tanácsháza épületére kihelyezett vörös színű zászlót ismeretlen tettes széthasogatta;
– Ónodon a presszó falára kihelyezett nemzeti színű zászlót ismeretlen tettes elégette;
– Ricsén a pártházra kihelyezett vörös színű zászlót ismeretlen tettes a tartójából kiemelte, széttépte, majd a földbe taposta;
– Sátoraljaújhelyen a közúti lámpatestekre kihelyezett nemzeti színű zászlók egyikét elégette […] T. T. […] magánkereskedő, sátoraljaújhelyi lakos.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 16.

R-204-18/1-42/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 16. (43)

1. TA 12-14
1989. 03. 16-án Körmöczi József miskolci lakos arról tájékoztatta Furmann Imrét, hogy van egy cikke az MSZMP Borsod megyei bizottság első titkárával kapcsolatban. Körmöci József szeretné, hogy ha ez a cikk megjelenne a Miskolci Fórum c. lapban. Furmann tájékoztatta Körmöcit arról, hogy ma este 17-től 20 h-ig a HNF székházban lesznek, ott megbeszélhetik, mivel ez nem telefontéma. Körmöci megígérte, hogy felkeresi és viszi magával a dokumentumokat.
A cikk, illetve a dokumentumok konkrét tartalmára vonatkozó információval nem rendelkezünk, de a beszélgetés tartalmából ítélve feltehetően a megyei PB első titkárának kompromittálására akarják felhasználni.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget, a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. TA 12-14
1989. 03. 16-án Furmann Imre és Balázsi Tibor értékelik a március 15-i ünneplésüket. Balázsi felháborodottan éles hangnemben kirohant a helyi hírközlő szervek ellen, amiért nem számoltak be az ünneplésről. Furmann Imre sem érti, hogy miért nem adták le azt úgy, ahogy ő az MDF sajtószolgálatnak leadta, és ahogy azt a nyugati rádióadók le is adták.
Megállapításuk szerint itt Miskolcon a hatalom egyértelműen politikai vereséget szenvedett.
Tervezik egy fényképes összeállítás elkészítését az ünneplésről azzal, hogy a Hitelben megjelentetik, Furmann Imre szerint a hivatalos rendezvény szervezői is kudarcként értékelik a hivatalos ünnepséget.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 16.

R-204-18/1-44/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 16. (44)

1. TA 12-14
1989. 03. 15-én 20.476 és 21.14 között Furmann Imre sikertelenül hívta több alkalommal a BBC angol rádió telefonszámait (00-44-257-2435, 00-44-257-384, 00-44-1747-1947) végül az utolsó számon üzenetet hagyott, hogy hívják vissza. A BBC munkatársa Milburn Györgyi 16-án 07-kor hívta vissza Furmannt, aki azonban nem volt otthon, így Furmanné Balázsi Tibor telefonszámát adta meg neki.
Milburn Györgyi 16-án 15.06-kor Balázsi Tibort hívta és két perces telefoninterjút készített vele, ami 16-án a 18 óra magyar idő szerint a 19 órai adásba ment.
Balázsi a kérdésre elmondta, hogy az ünnepségen az MDF a FIDESZ, a kisgazdapárt és a Szociáldemokrata Párt helyi tagjai vettek részt, ismertette az ünnepségük lefolyását. Külön kiemelte, hogy a Petőfi téri helyszínen – ahol 1956-ban is hatalmas tömegmegmozdulás volt – már kb. 10 ezren lehettek. Elmondja, hogy a helyi hatalom annyira meglepődött az alternatív szervezés sikerén, hogy a másnapi helyi lapok még becslésekbe sem mertek bocsátkozni a résztvevők számát illetően.
A riporter azon kérdésére, hogy Miskolcon a kisgazdapárt és a Szociáldemokrata Párt miért nem a hivatalos ünnepségen vett részt. Balázsi Tibor elmondta, hogy itt Miskolcon az alternatív szervezetek sokkal jobban egymásra vannak utalva, mint Budapesten, másrészt belátták, hogy egy olyan ünnepségen, ahol a Münnich Ferenc Társaság képviselteti magát, ott a független szervezeteknek nincs helyük.
Az interjút befejezve a beszélgetést tovább folytatták. Milburn Györgyi elmondta, hogy az osztályvezetője szerint a Miskolci Fórum c. lap egyik legjobb független lap, amelyet eddig olvasott.
Balázsi megígérte, hogy a második számból is küldenek.

Megjegyzés:
– Milburn Györgyi Balázsi Tibornak Veres Györgyiként mutatkozott be;
– a jelzett telefonszámok közül az utolsó az üzenetrögzítő száma. […]

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk;
– az információ feldolgozó munkánkban hasznosítjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 21.

R-204-18/1-45/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 21. (45)

1. LBE 14-14
1989. 03. 20-án ismeretlen elkövető levélben megfenyegette Zárhoszki Lászlót a mákvölgyi bányaüzem (Albert-telep) üzemigazgatóját, valamint Tuskán Józsefet a bükk-aljai bányaüzem üzemigazgatóját, mely szerint a bányaüzemek megszüntetése miatti tiltakozásul fel fogják robbantani a BSZV Albert-telepi irodaházát.

Intézkedés:
– az ügyben írásszakértő kirendelésére került sor, a nyomozást a kazincbarcikai városi RK elrendelte;
– a BM III/II. Csoportfőnökséget tájékoztattuk.

2. LBE 14-14
1989. 03. 20-án ismeretlen elkövető levélben megfenyegette dr. Tolnai Lajos LKM vezérigazgatót, miszerint felrobbantja a lakását.
A fenyegető levelet azzal fejezi be, hogy „már nincs hatalom a piszkos komcsiknak.”

Intézkedés:
– a miskolci városi RK veszélyes fenyegetés miatt elrendelte a nyomozást. A III/II. Csoportfőnökséget tájékoztattuk.

3. ASZA 12-12
Az 1989. 03. 15-i 42/1 sz. információhoz kiegészítésként jelentjük:
A felmerült operatív információk jogi erejűvé tételére egyenlőre reális esély nincs, hálózati úton az információt pontosítjuk, kiegészítjük, a jelentésben szereplő személyek politikai arculatát megállapítjuk.
Megállapításainktól függően a felmerült személyeket külön nyilvántartásba vesszük.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 23.

R-204-18/1-46/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 23. (46)

1. TA 12-14
1989. 03. 21-én ismeretlen férfi telefonon megfenyegette dr. Iván Gézát az FKGP helyi vezetőjét.
Konkrétan az alábbiakat mondta: „visszajönnek még a kommunisták Iván úr, de akkor maga megdöglik… bizony, jön még vörös terror… meg fogsz dögleni…”
Március 20-án ugyanez a személy (a hang alapján) dr. Furmann Imrét hívta, akinek az anyósával beszélt és közölte: „tessék neki megmondani, hogy meg fog dögleni… a kommunisták”.
A fenyegetés miatt dr. Iván Géza feljelentést akar tenni a Borsod Megyei RFK vezetőjénél.
Dr. Iván vonalán több alkalommal előfordult, hogy felhívták, de nem szólt bele senki.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 24.

R-204-18/1-47/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 24. (47)

1. HK 12-14
A Magyarországi Szociáldemokrata Párt Borsod megyei szervezete alakuló ülését 1989. április 21-re tervezik megtartani, a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központban.
Az alakuló ülést országos rendezvényként akarják megszervezni kb. 400-450 fő részvételére számítanak.
A szervezési előkészületeket megkezdték, a rendezvény szervezője Kitzinger Ferenc az MSZDP országos szervezőbizottságának tagja, akinek tevékenységéről az 1989. 03. 09-i 37. számú napi jelentésünk 2. információjában tettünk jelentést.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. TA 13-14
Az MDF miskolci szervezete folyószámlát akar nyitni a Magyar Hitelbank miskolci fiókjában. A bankszámlával kapcsolatos ügyintézést Dombóvári Tibor végzi, akinek ismerőse dolgozik a fiókban. A szerződés megkötése folyamatban van. A pénz felvételére, illetőleg kezelésére kijelölendő személyeket illetően még nem döntöttek.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

3. HÜ 12-14
1989. 03. 23-án a Jurta Színházban tartotta nagyválasztmányi ülését a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt. A rendezvény nehézkesen indult, mert a rendezőgárda nem akart mindenkit beengedni. Végül is a meghirdetett 10 órai kezdéssel ellentétben 11 órakor kezdődött meg az ülés 284 küldött és 220 főnyi érdeklődő jelenlétével.
A küldöttek erőszakos követelésének engedve Futó Dezső semmisnek nyilvánította a 4 ideiglenes vezetőségi tag kizárást. Az ülés nélkülözött minden parlamentáris formát, éles kitételekkel, közbekiáltásokkal illették a vezetőséget.
A tanácskozás több anarchiába fulladt.
A pártegység megőrzésére, illetve a szakadás elkerülésére hivatkozással sikerült megnyugtatni a kedélyeket. Ezek után javaslatot tettek több olyan személy kizárására, akiket árulónak, ÁVH-s besúgónak, volt kommunistának tartottak. 3 fő pesti tagot zártak ki, köztük Bába Ivánt,# aki tiltakozott a kizárás ellen, és kijelentette, hogy a frakciózás tönkre fogja tenni a pártot.
Délután hosszas vita után a nagyválasztmányi ülés 04. 22-re történő újbóli összehívása mellett döntöttek. Ezek az ülésen minden megyéből egy küldött fog javaslatot tenni az országos vezetőség összetételére.
Április 22-ig ideiglenes vezetőséget választottak Pártay Tivadar tiszteletbeli örökös elnök, Légrády Imre, Dragon Pál, Nagy Ferenc, és Iván Géza személyében.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk;
– az információt „F” dossziés személy ellenőrzésében hasznosítjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 28.

R-204-18/1-48/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 28. (48)

1. TA 12-14
1989. 03. 23-án Szabados Gábor a Déli Hírlap újságírója tájékoztatta Balázsi Tibort az MDF egyik helyi vezetőjét, hogy megjelent a lapnál egy K. F. nevű MDF tag, aki egy cikket akar leközöltetni, ami Szabados szerint „őrült dolog lesz”, mert az egész cikk „iszonyatos baromság” és ha megjelenik, akkor az MDF egy életre nevetségessé válik, de lejáratja az összes alternatív mozgalmakat.
A cikk szélsőségesen kommunistaellenes, olyanokat tartalmaz, hogy vérívó kommunisták, meg hogy elég volt a vérívásból, stb. Balázsi elmondta, hogy K. valóban tagja az MDF-nek, ismeri, tagja az FKGP-nek is és annak a nevében is nyilatkozgat. A cikket úgy akarja aláírni, hogy K. F. MDF tag és FKGP tag.
A cikket Bekes Dezső szerkesztő le akarja közölni. Balázsit a cikk leközlése idegesítette és abban maradtak, hogy bemennek a szerkesztőségbe, megpróbálják elérni, hogy az MDF tagság ne tűnjön ki, ezzel kapcsolatban K. F-cel is beszélnek.

Intézkedés:
– a III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. TA 12-14
1989. 03. 23-án Kishonthy Zsolt tájékoztatta Balázsi Tibort, hogy az aznapi Magyar Nemzetben van egy cikk, amely szerint március 30-án 18 órától a miskolci NME E/5-ös épületében SZDSZ összejövetel lesz.
Latrán Béla folytatta a tájékoztatást, mely szerint Nádassy József […] már két ízben meghirdette az összejövetelt, de nem lett belőle semmi, mert Miskolcon SZDSZ csoport nem működik.
A jelenlegi felhívás után Hámori Zoltán felvette a kapcsolatot az SZDSZ budapesti vezetőivel, akik közölték, hogy most valóban jönni fognak, várhatóan Rajk László és Vásárhelyi Miklós.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és az MSZMP megyei első titkárát tájékoztatjuk.

3. K/3 12-14
Címzett: dr. Furmann Imre
Feladó: kekszi [sic!] MSZMP
Az anyagban egy lapon egy akasztófa látható, melyen egy stilizált emberi alak függ. Az akasztófa felső szárában MSZMP felirat, fölötte vörös csillag, az emberi alak lába alatt Münnich Társaság felirat és vörös csillag látható.
A cédula szövege: „Minden MDF tagra ez vár, úgy vigyázzatok”.

Intézkedés:
– az anyagot koboztuk, a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

4. TA 12-14
1989. 03. 29-én Grajczárik Lajos Nyíregyházáról tájékoztatta dr. Iván Gézát, hogy 1989. április 03-án du. fél 7-kor Rakamazon az FKGP alakuló ülést tart. Iván közölte, hogy személyesen nem tud részt venni, de valakit küld maga helyett. Grajczárik kifejtette még, hogy március 31-én Balatonszárszón Pártay Tivadar üdülőjében megbeszélést tartanak, ezen ő is részt vesz.

Intézkedés:
– a Szabolcs-Szatmár Megyei RFK ÁB szervét tájékoztattuk, a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

5. TA 12-14
1989. március 29-én dr. Iván Géza több beszélgetést folytatott arról, hogy a mai napon 15 órától az MSZMP miskolci székházában MSZMP – FKGP találkozó lesz.
Az FKGP részéről 5 fő lesz jelen, várhatóan: Gonda Gyula, Perlaki Kálmán, Szakács József, dr. Iván Géza és egy nem ismert kilétű személy.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökség tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt