Kiadó, bérbe adó – hirdeti sok tábla Miskolcon a belvárosban, a sétálóutcában. A város vezetése azonban most megelégelte az elnéptelenedett központot, ezért 30 százalékkal csökkenti üzlethelyiségeinek bérleti díját, ugyanis jelenleg csak 60 százalékos az üzlethelyiségek kihasználtsága a magas bérleti díjak miatt. Segítetett a parkolást felügyelő önkormányzati érdekeltségű cég is: a kereskedők 40 százalékkal olcsóbban vehetnek egy autóra éves bérletet a székhelyükhöz közeli parkolóban.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azt mondja, sorra vették a problémákat, és az elsődleges szempont az volt, hogy ne csökkenjen tovább a kis üzletek száma, a bérlők pedig hosszú távon is biztonságban érezhessék magukat, kiszámítható legyen a létük.

A mostani, brutális csökkentés mellett így a bérleti díjak nem tíz százalékkal, hanem csak az infláció mértékével emelkednek majd évente, ami segíthet abban is, hogy a most még kiadatlan helyiségek is gazdára találjanak. A vásárlóerő visszaesésére panaszkodó miskolci kereskedők üdvözlik a lépést, azt mondják, ez talán segíthet majd a vonzóbbá tenni Miskolc belvárosát, ahova visszatérhet majd a nyüzsgés.