A borsodi megyeszékhely városvezetése támogatja, hogy a történelmi egyházak a jelenleginél nagyobb szerepet vállaljanak a nevelés és oktatás területén az ország harmadik legnagyobb településén. Ezt alapvetően az egyházi iskolákkal kapcsolatos igények, a jelentkezések nagy száma alapozza meg. Az átadással színesedhet a város képzési kínálata és valamilyen szinten csökkennek a költségvetés terhei is, hiszen az állami normatívákat saját forrásból kell kiegészíteni – tudatta portálunkkal Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője.

Kriza Ákos polgármester, valamint az oktatásügyi szakemberek természetesen szem előtt tartják a miskolci tanulók érdekeit – fogalmazott Dobos Tímea. Egyöntetű vélemény, hogy minden gyermek és szülő szabadon tudjon iskolát választani, és ne jelentsen jelentős többletterhet az átadás-átvétel. Az egyeztetések az év elején kezdődtek a városi nevelési-oktatási intézmények egyházi fenntartásba adásával kapcsolatban. Az eredeti tervek szerint Miskolc önkormányzata legutóbbi ülésén tárgyalta volna az előterjesztést, a téma a közgyűlés napján azonban lekerült a napirendről.

A szóvivő hozzátette: az előterjesztés visszavonását a vagyongazdálkodási szabályokkal való pontos összehangolás indokolja, ami jogi, technikai pontosításokat és harmonizálást tesz szükségessé. A kialakult helyzet kapcsán a városvezetés egyértelműen kinyilvánította szándékát: nem kíván elállni attól, hogy létrejöjjön a megállapodás az egyházakkal. A szabályozás pontosítása, véglegesítése után a májusi közgyűlés elé kerül az anyag.

Tehát gyakorlatilag nincs akadálya a miskolci Weöres Sándor Óvoda, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a 4. sz. Istvánffy Gyula Általános Iskola, a Fazola Henrik Általános Iskola és a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola átadásának, illetve hogy az említett intézmények szeptembertől az új egyházi fenntartó irányításával kezdhessék meg a tanévet.