Már tíz bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg a felsőzsolcai jegyzőt és aljegyzőt. Ezek szerint voltak vállalkozók, akik havi fixet fizettek a közalkalmazottaknak a gyors ügymenet érdekében, akik még az árvízi védekezéshez kapcsolódó munkálatok után is részesedést kértek.

–Jelenleg tíz rendbeli megvesztegetéssel gyanúsítjuk a két köztisztviselőt, akik vallomást tettek, érdemben nyilatkoztak, de a bűncselekmények elkövetését tagadták. A bíróság július 23-áig meghosszabbította előzetes letartóztatásukat, mivel 5-15 év közötti szabadságvesztés fenyegeti őket és tartani kell a szökésüktől, elrejtőzésüktől, bizonyítékok megsemmisítésétől vagy a tanúk befolyásolásától – közölte érdeklődésünkre Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség szóvivője.

Mikor őrizetbe vették a felsőzsolcai hivatal vezetőit még csak viszonylag kisebb ügyek kerültek napvilágra, azóta azonban nagyobb „halak” is horogra kerültek. A sajtóban megjelent híreket követően több vállalkozó is jelentkezett a nyomozó hatóságoknál. Kiderült, hogy volt, aki három év alatt 4,7 millió forintot költött a „kerekek megolajozására”, még másik vállalkozó ezt „megúszta” 2,8 millióból.

Amíg a vesztegetés nem kerül, a hatóságok látókörébe az érintett büntetlenül bejelentést tehet (önfeljelentés), utána viszont már vállalnia kell a cselekményért járó, törvényben rögzített jogkövetkezményt. Ezzel élt több, kényszerhelyzetben lévő vállalkozó is Felsőzsolcán.

–A nyomozás gőzerővel zajlik, a tíz ügyben 12,5 millió forint csúszópénzről van szó. Feltehetően lesznek még további ügyek is – közölte Martossy György. Mint megtudtuk volt olyan autókereskedő vállalkozó, aki az átírások gördülékenysége érdekében fizetett, de beigazolódni látszik a városszerte hangoztatott hír is, miszerint az árvízi védekezéssel kapcsolatos munkálatok után is jattolni kellett.

Ennek a besorolása is a vesztegetés kategóriájába tartozik, mivel konkrétan a védekezést nem befolyásolta, a vállalkozó a további munkák reményében fizetett. Szerencséjük, hogy (egyelőre?) csak ketten érintettek a hivatalból a vesztegetésekben, mert három személytől már a bűnszervezet jelzőt is megkapnák, ami a büntetés szempontjából súlyosbító tényező-írja minap.hu