Napi Gúr. az alkotmány egy tákolmány

(archív fotó)Az MSZP szerint minden demokratikus eszközzel össze kell fogni, hogy a kormány ámokfutása megszűnjön. Mindezt az elfogadott új alkotmány kapcsán mondta el Gúr Nándor megyei elnök és Varga László elnökhelyettes.

Gúr Nándor szerint az adókulcs változtatás után is csak hónapokkal látta be a kormány, hogy nem jártak jobban az emberek, vélhetőleg ez vár az alkotmányra is. Ez nem lehet belügye egy országnak, hiszen az alkotmánynak illeszkednie kell az uniós irányvonalakhoz is. A megyei elnök szerint egyértelmű, hogy az ország vezetése gyengíti a kormányzati ellenőrizhetőséget, növeli a társadalmi megosztottságot. Az ellenzéki párt képviselői szerint torz folyamtok indultak el bizonyos területeken, megkülönböztetést tesz az állampolgárok között, és nemzetközi konfliktusokat is eredményezhet. Gúr Nándor hozzátette: ez az alkotmány egy tákolmány, amely nem vállalható egyetlen demokratikusan gondolkodó politikai erőnek sem. Azokat támogatja, akik nem szorulnak rá, lehetőséget teremt az adórendszer, a nyugdíj és a szociális törvény bebetonozására. Kérdésként fogalmazta meg, hogy a hatalom törekedhet-e arra, hogy saját alkotmányát szülje meg?

Varga László emlékeztetett rá, hogy négy részországgyűlést tartottak, egyet éppen a megyénkben, Kazincbarcikán. A társadalmi egyenlőtlenségek miatt határozati javaslatot fogalmaztak meg, amellyel azonban érdemben nem foglalkozott a két kormányzópárt, és leszavazták. A javaslatukban olyan témákra hívták fel a figyelmet, mint a közmunkaprogram, alapkompetenciák erősítése az oktatásban, bölcsőde, óvoda rendszer erősítése, kistérségi iskolatársulások, szociális alapú szövetkezetek támogatása. Javasolták, hogy legalább az infláció mértékével emelkedjenek a jelenleg befagyasztott szociális normatívák, a kétkulcsos adórendszer és az adójóváírás visszaállítását, minden településen legyen rendőr, amíg ez nem lehetséges, addig állítsák vissza a településőrséget, folytassák a nyugdíjkorrekciós programot. Az elnökhelyettes felhívta rá a figyelmet, hogy akik rosszabbul keresnek, azok bére drasztikusan csökkenhet jövőre, miközben eltűnt a hátrányos helyzetű település és kistérség fogalma. Várják a nemzeti eszközkezelő társaság elindulását is, ugyanis a kilakoltatások már elindultak, miközben a kormány semmilyen szociális intézkedést nem tett az utcára kerülő emberek megsegítésére-írja minap.hu