Gyöngyöspatáról busszal mintegy háromszáz cigány nőt és gyermeket szállítottak el péntek délelőtt, civil szervezetek segítségével. A helyiek szerint a Vöröskereszt is részt vett a mentésben, de a Roma Polgárjogi Mozgalom biztosan részt vett az akcióban. A buszok költségeit azonban egy magát megnevezni nem kívánó magánszemély fedezte, tudtuk meg Horváth Aladártól a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetőjétől. A cigányok a Véderő nevű paramilitáris szervezettől félnek. A Véderő péntek reggel kiképzőtábort nyitott a település cigányok lakta részének közelében.

A Vöröskereszt egy illetékese a dpa-nak azt nyilatkozta, hogy ez az első eset a második világháború óta, hogy a szervezet paramilitáris csoporttól fenyegetett civileket evakuál Magyarországon. A szervezet magyarországi főigazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a helyiek már kedden kérték, hogy a nőket és a gyerekeket vigyék el táboroztatni.

A településen a Magyar Gárdához hasonló, Jobbikhoz kötődő polgárőr szervezet március óta járőrözéssel és gyűlésekkel hívta fel magára a figyelmet. Egy Véderő nevű szervezet pedig péntek reggel önvédelmi- és kiképzőtábort nyitott meg. Fegyverismeret, lövészet, közelharc oktatása lesz ott a program.

A cigányok egyik helyi aktivistája azt mondta az Indexnek, hogy ők kértek segítséget a meneküléshez. Féltek ugyanis, mert a Véderő tábora felé vezető út átmegy a falu cigányok lakta részén.

Egy civil szervezet helyszínen lévő aktivistája szerint mintegy négyszáz rendőr van már a településen. A rendőrök nem engedik, hogy a Véderőhöz tartozó emberek átmenjenek a cigányok lakta településrészen, és állítólag körbevették a paramilitáris csoport táborát is.

A helyszínre több országgyűlési képviselő is megérkezett, illetve több Magyarországon működő nagykövetség is kiküldte diplomatáit az események megfigyelésére-index.hu