Jövő nyárra elkészülnek az új selyemréti medencék

A folyamatban lévő városi fejlesztésekről is szó esett azon a lakossági fórumon, amelyet csütörtökön délután tartottak a selyemréti Szent István Közösségi Házban.

Először Pfliegler Péter alpolgármester fejezte ki reményét, hogy mihamarabb olyan fürdőkomplexum épül meg a Selyemréten, mint amilyennel Hajdúszoboszló, Tiszaújváros vagy Debrecen már hosszú évek óta rendelkezik. Hozzátette: a városvezetés terveiben azonban nemcsak ennek az egy fürdőnek a fejlesztése szerepel, de szeretnék hamarosan a Diósgyőri Várfürdőt is továbbépíteni, valamint a tapolcai strandot újranyitni.

Az alpolgármester fontosnak nevezte azt, hogy – a korábbiakkal ellentétben – a mostani városvezetés minden beruházás előtt kikéri a lakosság véleményét. Pliegler Péter utalt a Patak utcai mélygarázs építésével kapcsolatos hasonló fórumra és a főutcai kereskedőkkel folytatott tárgyalásokra is

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője rövid áttekintést adott a városban jelenleg is zajló építkezésekről, fejlesztésekről. Mint mondta: ezek közül a legnagyobb az Integrált Városfejlesztési Stratégia belvárosi fejlesztéseinek első üteme, melynek bizonyos elemei már elkészültek, néhány beruházás pedig folyamatban van. Jövőre egy másik pályázat keretein belül megújulhat a Diósgyőri vár és a Lillafüredi függőkert, valamint elkezdődött az egykori egyetemi fűtőmű helyén a Sciencecity építése is. – Ezen fejlesztések között található a Selyemréti Strandfürdő átépítése is – tette hozzá Lengyel Katalin.

Az ügyvezető szólt arról is, hogy a pályázatok mindegyikét a korábbi városvezetés írta ki, és szinte mindenhol találtak olyan hibákat, melyek miatt a terveket, vagy magát a beruházást is módosítani kellett. A selyemréti fürdőfejlesztésről szólva Lengyel Katalin hangsúlyozta: példátlan, hogy a projekt 2009-es indulása óta mind a mai napig nem kezdődött el a kivitelezés, azonban – mint hangsúlyozta – ennek oka, hogy olyan hibákat találtak a pályázatban, ami miatt még magát a közbeszerzési eljárást is meg kell most ismételniük.

40 ezerről 200 ezerre

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy a Selyemréti Strandfürdő fejlesztése elkerülhetetlen. – A piskótamedence elbontása óta a látogatóink száma folyamatosan csökken, mára mindössze 40 ezren keresik fel a fürdőt, holott korábban évente 110 ezernél is többen jártak ide.

 

Az ügyvezető szerint a közel egymilliárdos beruházást követően a strand helyzete stabilizálódni fog, sőt, remény van arra is, hogy néhány éven belül akár 180-200 ezres látogatószámot érjenek el. – A beruházás körüli legnagyobb probléma jelenleg az, hogy bár a korábbi városvezetés szerint papíron létezik, valójában nincs meg a város önrésze a 491 milliós támogatás mellé, így jelenleg azon dolgoznak a holding szakemberei, hogy ezt a fél milliárd forintot előteremtsék – mondta Czinkné Sztán Anikó.

Ezt követően Jászai Péter, a strand új medencéit tervező mérnök ismertette a fejlesztés részleteit. Mint mondta, olyan megoldást kellett keresniük, mellyel a korábbi vízfelületet és funkciókat pótolni tudják, azonban annál gazdaságosabban működtethető. – Egy nagy medence helyett praktikusabb volt több kisebbet tervezni, melyek közül az 50 métereshez közelebb esők egész évben fogadják majd a vendégeket, míg a hátsó gyermekmedencék és élményelemek csak a nyári hónapokban – mondta Jászai Péter.

Rostás László főépítész azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés azért kiemelt jelentőségű, mert a korábbi évtizedekben a városi közélet találkozóhelye is volt a selyemréti fürdő. Hozzátette: bár szerették volna a fejlesztésbe bevonni a főépület és a nagymedence felújítását is, erre nem volt mód, de egy következő fejlesztési ütemben ezekre is sor kerülhet, visszaadva ezzel a Selyemrét egykori hangulatát.

 

Parkolásról és kedvezményről

A fórumon megjelentek leginkább az iránt érdeklődtek, hogy meglesz-e a megfelelő önrész, hiszen ha ez nem biztos, akkor az egész fejlesztés tovább csúszhat. Pfliegler Péter és Rostás László válaszaikban megerősítették, hogy a pénz a közbeszerzési eljárás végére rendelkezésre fog állni, és semmi gátja nem lesz annak, hogy 2012 májusára az építkezés befejeződjön.

Kérdésként merült fel a strand körüli parkolás ügye. Jászai Péter tervező arról beszélt, hogy korábban a strand területéből vettek volna el területet parkolók átépítésére, Rostás László azonban ezt nem tartotta jó ötletnek. Mint mondta, a Tiszai pályaudvar teljes környezetét rehabilitálni kell – erre még idén tervpályázatot írnak ki –, és a parkolást úgy kell majd a területen rendezni, hogy az megoldást jelentsen mind a strandra, mind pedig az állomásra autóval érkezőknek.

Kérdésként merült fel az is, hogy miért volt szükség a Miskolc Kártya-kedvezmények 25 százalékról 10 százalékra csökkentésére. Czinkné Sztán Anikó elmondta, hogy a döntésre a strand életben tartása miatt volt szükség, ugyanis ha ezt nem teszik meg, a hatalmas veszteségek miatt lehetséges, hogy be kellett volna zárni.

Érkeztek kérdések a jelenlegi strand üzemeltetésével – a vízforgató működésével, a zuhanyzók állapotával, és a napozóágyakkal kapcsolatban is. Recskó Péter, a Miskolci Turisztikai Kft. műszaki igazgatója elmondta: a vízforgató – az elhangzott állításokkal ellentétben – 24 órán keresztül üzemel, és jó műszaki állapotban van, a zuhanyokat pedig megfelelően karbantartják, bár már ezek is el vannak öregedve. Czinkné Sztán Anikó végül ígéretet tett arra, hogy amint lehetséges – reményei szerint még a nyári időszak kezdete előtt – új napozóágyakat vásárolnak a Selyemréti Strandfürdőre-írja a minap.hu