Kiss János, a Fidesz miskolci önkormányzati frakcióvezetője tudatta: a szocialisták azt gondolják, hogy minden olyan perc, amit a polgármester nem a munkára, hanem a cirkusz kezelésére fordít, segít nekik felállni a padlóról.

„Úgy látszik, a magát felelős ellenzéknek tekintető pártnak jelenleg csak ennyire futja: támadni, támadni, támadni” – fogalmazott a frakcióvezető, megjegyezve: az MSZP miskolci önkormányzati frakciója az elmúlt héten megpróbálkozott egy gyenge puccsal a polgármester ellen, de újból csalódtak: „a puccsból fuccs lett”.

Simon Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője, a szocialisták miskolci önkormányzati frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón azt közölte: az önkormányzatokról szóló törvény szerint főállású polgármester a képviselő-testület hozzájárulása nélkül nem lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője, a polgármester az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától, illetve az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított 30 napon belül köteles megszüntetni.

Megfogalmazása szerint Kriza Ákos polgármester két társaságban is tulajdonnal rendelkezik, mindkettőben ügyvezető, illetve cégvezető, és ezt vagyonbevallásában is elismerte. Simon Gábor szerint egyértelmű az összeférhetetlenség.

Elmondta azt is: a megyei kormányhivatal vezetőjétől emiatt törvényességi felügyeleti eljárást kért, és arra is választ vár, hogy az összeférhetetlenség időszaka alatt tett polgármesteri intézkedések érvényesnek tekinthetők-e.

Az április 14-i miskolci közgyűlésen írásbeli előterjesztés nélkül határozott úgy a Fidesz-KDNP többség, hogy Kriza Ákos megtarthatja ügyvezetői tisztségét a betéti társaságban, a másik társaságban időközben pedig megszűnt az ügyvezetői posztja.