Romák, tudósok, jobb és baloldali politikusok is egyetértenek abban: a kialakult helyzetben csak a romák munkához juttatása jelenthet megoldást. Ezt mondták szombaton a gyöngyöspatai cigányok is. Miskolcon éppen a héten tartottak kongresszust a romák felzárkóztatásáról, a résztvevők azt javasolták: Borsodból kiindulva alkossák meg az Unió egységes romastratégiáját.

Önkéntesek és helyiek festették a hidat Gyöngyöspatán.

„Azért jöttünk, hogy kimutassuk, hogy vannak olyan nemcigányok, akik a cigányok mellett vannak” – mondta egy önkéntes.

Szemetet szedtek, füvet kaszáltak, árkot tisztítottak.

De volt, aki csak ült, amíg a faluba érkezett önkéntesek dolgoztak. Pedig mindenki arról beszélt, hogy munka kellene.

„Nekünk munka kell, legyen tisztességes munka, akkor nem lesz ez a nagy felhajtás, valamikor gyönyörűen éltünk itt a magyarokkal” – mondta egy helybeli.

Ugyanezt mondta a szocialisták korábbi esélyegyenlőségi államtitkára.

„Multicégek vagy kisválalkozások kapjanak adókedvezményt, hogy munkahelyet tudjanak teremteni, és romáknak és nemromáknak munkát tudjanak adni” – mondta Teleki László, az MSZP volt romaügyi államtitkára.

A kisebbségek felzárkóztatásáért jelenleg felelős államtitkár szerint, először a közmunkaprogramban kellene megtanítani dolgozni a romákat, hogy aztán legyen esélyük valódi munkához jutni.

„Ezeket az embereket úgy kell munkához juttatni, hogy közben olyan képzést is kapjanak, amitől legközelebb van esélyük a szabad munkaerőpiacon elhelyezkedni” – mondta Balogh Zoltán fideszes államtitkár.

Készüljön összeurópai roma-stratégia Borsod megyéből kiindulva – ezt javasolták annak a konferenciának a résztvevői, amit éppen csütörtökön, Miskolcon rendeztek.

A konferencián ott volt Balog Zoltán is. Azt mondta: csak akkor van esély a sikerre, ha a romák ezt maguk is akarják.