Feljelentést tesz a   Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, miután vizsgálata szerint a Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában álló Vagyonkezelő Zrt. 2004-ben 9 szállodát áron alul átjátszott a többségében magántulajdonban lévő, Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt-nek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést, miután átvizsgálta a részben állami alapítású Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tevékenységét, vagyongazdálkodását és a költségvetési források felhasználását. 

A Kehi keddi közleménye szerint a Nemzeti Üdülési Alapítvány által, a tulajdonában álló (korábban túlnyomó részben állami) ingatlanok kezelésére létrehozott Vagyonkezelő Zrt. 2004-ben egy bonyolult tranzakció keretében 9 szállodát áron alul átjátszott a többségében magántulajdonban lévő Hunguest Hotels Zrt-nek. Erről az ügyletről az üdülési alapítvány kuratóriuma döntött.

A Vagyonkezelő Zrt. a 9 ingatlant magába foglaló, 8 milliárd Ft értékű üzletrészért mindössze 4 milliárd Ft értékű Hunguest Hotels részvényt kapott, így a névérték kétszereséért jutott a részvényekhez, míg ugyanezen a napon 2,1 milliárd forint értékű Hunguest Hotels részvényét csupán névértéken értékesítette a tulajdonostárs Arago Rt-nek – írja a Kehi. Az ügylet eredményeképpen a Hunguest Hotels Zrt-ben lévő szavazati jogát is elvesztette.

A Hunguest Hotels Zrt. az így megszerzett üzletrészeket az ingatlanokkal együtt több esetben rövid időn belül, összességében 78 %-os haszonnal továbbértékesítette – állapítja meg a Kehi közleménye, pedig adataik szerint az üzletrészek megszerzése és a továbbértékesítés között eltelt időben nem történt semmi olyan esemény (pl.: felújítás), ami az értéknövekedést indokolta volna, ezért szerintük feltételezhető, hogy az üzletrészek korábbi apportálására a tényleges piaci érték alatt került sor. A Kehi különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról számolt be, hogy a Kehi a szervezet 2005 és 2009 között végzett vagyongazdálkodását vizsgálta. A most elkészült jelentés szerint az alapítvány 1992-ben induló vagyonként 365 ingatlant – köztük számos nagy értékű szállodát – kapott, azonban ezek közül ma már egyetlenegy sincs az alapítvány közvetlen tulajdonában. Az lap azt írja, megállapították azt is, hogy az alapítvány 500 millió forintot szakszervezeteknek fizetett ki, üdülési csekk népszerűsítése címén. Ráadásul a hivatal által megismert kuratóriumi jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a „burkolt támogatás célja a szakszervezeti vezetők rekreációja volt” – írja a lap. A pénzből a Kehi megállapítása szerint 20 ezer szociálisan rászoruló ember kedvezményes üdülését kellett volna biztosítani.

Kiderült, hogy az alapítvány a vizsgált időszakban több mint 15 millió forintért bízott meg ügyvédi irodákat olyan tevékenységekkel, amelyekért állandó jogi képviselőjét havonta fizették. Emellett többször kötöttek szerződést korábbi döntések utólagos értékelésére.

A vizsgálat szerint az alapítvány dolgozói messze az átlag felett kerestek, például 2009-ben az átlagjövedelmük meghaladta a 700 ezer forintot, ami a Kehi szerint nem volt arányban az elvégzett munkával – írta a lap.