Vízbázis védelmi fejlemények Miskolcon. Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzőjétől 2011 Április 14.-én ÉKO: 880783-5/2011 ikt.sz. levelükben arról tájékoztattak, hogy álláspontjukat továbbra is fenntartják, melyben nem intézkednek a járványveszélyes állapotok és a vízbázis szennyezése ellen és az érvényben lévő és hatályos 21/2009 (VI.30) önkormányzati rendeletet nem ismerik el.

Részletek:

Miskolc MJV Jegyzője Álláspontjukat kifejtették, mely azt tartalmazza, hogy

1./ Megállapították dokumentumokkal, bizonyítékokkal alátámasztva, hogy lakosok semmilyen hulladék elhelyezési kialakítással nem rendelkeznek és ez ügyben a szankcionáláson kívül semmilyen intézkedést nem hajlandóak tenni.

2./ A hatósági jogkörre való rendeletre hivatkozva azt állapította, meg, hogy Miskolc területén csak szennyvíz – szikkasztó műtárgy létesíthető.

3./ Azt állapította, meg, hogy vízbázis védelmi területen sem lehet kötelezni a kibocsájtókat szigetelt szennyvíztároló létesítésére, „a 21/2009(VI.30) rendelet sem jogosíthatja fel a jegyzőt hatósági kötelezésre. (zárt szennyvíztároló létesítésének elrendelésére.)

Megjegyzés:Miskolc MJV jegyzője folyamatosan egy Faragó Lajos környezettechnológiai és környezetvédelmi igazságügyi szakértő és dr Panyi Béla BAZ Megyei ügyész bizonyítottan hamis szakvéleményére, és hamis állásfoglalására hivatkozik, melyben azt állítják, hogy vízbázis védett területen is lehet a szennyvizet szikkasztani és ez által a vízbázist szennyezni.

Nem hajlandóak figyelembe venni az É-M T. Vízügyi felügyelőség 3786-6/2011 ikt. Sz végzését, melyben azt a határozatot hozta, hogy a hatáskörrel és illetékességgel eljáró hatóság Miskolc MJV Jegyzője és szakmai iránymutatást határoztak meg számára.

Az iránymutatás egyértelműen meghatározza,hogy vízbázis védett területen a szennyvíz szikkasztása tilos és az idevonatkozó jogszabályok alapján „ korszerű és szakszerű, szennyező anyagnak a felszín alatti vizekbe való közvetlen és közvetett bevetetését megakadályozó, tehát hatékony védelmet szolgáló közműpótló berendezés kialakítására van szükség.” és

a 21/2009 (VI.30) Önkormányzati jogszabály összhangban van a 20.540/1987. sz. védőidom határozattal, mely úgy rendelkezik, hogy szigetelt szennyvíztároló kötelező. /szennyvíz szikkasztása tilos/

Kértem Vízügyi felügyelőséget és a Közigazgatási hivatalt a fentiek kivizsgálására, és a járványveszély, ill. a folyamatos vízbázis szennyezés elleni azonnali intézkedések, kötelezések meghozatalára.

Megjegyzés: Az EU illetékes szervét is tájékoztattam a Magyarországi állapotokról és ott is kivizsgálást kezdeményeztem.

2011-04-26

Tisztelettel:

Szemes István elnök

Települések Megmaradásáért Egyesület