Hat év börtönre, halmazati büntetésként pedig hat év közügyektől való eltiltásra és 43 millió forint kártérítés megfizetésére ítélte a megyei bíróság Gergely Zsoltot, a megyei önkormányzat közgyűlésének korábbi alelnökét.

Mint ismeretes Gergely Zsolt ellen hivatali visszaélés gyanújával indult eljárás, a megyei önkormányzat tulajdonában lévő ITC-székház tervezett eladása kapcsán. Az ügyben az elsőfokú ítélet csütörtökön született meg, melyet követően maga az érintette, vagyis Gergely Zsolt számolt be az ügyről a sajtónak.
Mint elmondta 2007 augusztusa óta zajlik ellene büntetőeljárás, titkosszolgálati módszerekkel is nyomoztak az ügyben, hogy történt-e hivatali visszaélés. A megyei bíróság úgy határozott elsőfokú ítéletében, hogy igen, és így szabta ki a büntetést.

Gergely Zsolt elmondta, fellebbeztek az ügyben, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt majd, és bízik benne, hogy a felmerült bizonyítékokat másképpen látják majd, és emelt fővel távozhat a tárgyalásról, felmentő ítélettel. A bírósági és ügyészségi eljárást korrektnek nevezte, nem érezte, hogy politikai támadás, vagy nyomás felmerült volna közben.

Gergely Zsolt azt is elmondta, hogy az elsőfokú ítéletről azonnal értesítette a Fidesz vezetését, és kérte a tagsága felfüggesztését addig, amíg megszületik a jogerős ítélet, mert nem szeretné, ha a pártra bármilyen módon rossz fényt vetne ez az ügy, vagy hátránya származna belőle. Stílszerűnek nevezte a sajtótájékoztató helyszínét, amely nem volt más, mint az ITC-székház, melyről elmondta: továbbra is az önkormányzat tulajdona, és senkit sem ért kár. Őt azzal bízta meg a közgyűlési határozat, hogy koordinálja az épület eladását, melyet igyekezett a lehet legjobban megtenni.
Gergely Zsolt hozzátette, szerette volna első kézből tájékoztatni a sajtót és a közvéleményt az ügyről, azonban a jogerős ítélet megszületéséig nem áll még egyszer a sajtó nyilvánossága elé.
Úgy tudjuk az ügyben érintett másik négy vádlott is több éves börtönbüntetést kapott-írja a minap.hu