Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén szoros figyelemmel kísérik a fejleményeket Gyöngyöspatán és más északkelet-magyarországi településeken – közölték a diplomáciai képviseleten, ahol hozzátették, hogy a toleranciaprogramok és a roma integráció támogatását nemcsak a követség, hanem Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is prioritásként kezeli.

Az USA és Kanada segítségét kérik a gyöngyöspatai romák, akik politikai menedékjogot szeretnének kapni a két országtól – közölte a Roma Sajtóközpont, amely szerint erről pénteken délután nemzetközi sajtótájékoztatót is tartanak, ahol részletesen ismertetik a terveiket. „Itt nincs jövőnk, megölték minden reményünket” – mondta Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom egyik vezetője azután, hogy – a Véderő provokációjától tartva – reggel közel háromszáz nő és gyerek hagyta el a települést a Vöröskereszt segítségével.

Az USA nagykövetségén nem reagáltak a bejelentésre, a hvg.hu úgy tudja, eddig nem hallottak a menedékjog-kérelem tervéről. Korábban a budapesti követség rövid állásfoglalást juttatott el a hvg.hu-nak a gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatban.