Egy Abbottabad városában élő férfi akaratlanul elsőként számolt be az Oszama Bin Laden halálával végződő amerikai katonai akcióról a Twitteren – jelentette hétfőn a CBS amerikai televízió.

A harmincas éveiben járó férfi csak akkor ébredt rá a városban történt események fontosságára, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette az al-Kaida vezér halálhírét.

„Uh, most én vagyok az, aki végigbloggolta az Oszama rajtaütést, anélkül, hogy tudta volna” – írta Twitter-oldalára Sohaib Athar, miután Obama bejelentette Bin Laden halálát. A ReallyVirtual néven író pakisztáni helyi idő szerint nagyjából hajlani egy órakor írta első bejegyezését a támadásról: „helikopterek köröznek Abbottabad felett (ez ritka eset)”. Egy órán belül egy „hatalmas, ablakokat megremegtető robbanásról” számolt be, közölve: „remélem egy nem valami ronda dolognak a kezdete”.

Athar ezután több bejegyzésben számolt be az esetről, helyi lakosok értesüléseit osztva meg a Twitteren a városban halott robbanásokról és a lezuhant helikopterről.

Athar a BBC pakisztáni tudósítójának elmondta, hogy bejegyzései miatt folyamatosan áramlanak a médiától érkező interjúkérelmek a világ minden tájáról. Elmondása szerint nem lepődött meg azon, hogy ő volt az egyetlen, aki végigtweetelte a rajtaütést, mert Abbottabadban „nem sokan használják a Twittert”.

A pakisztáni férfi a Twitter-oldalán azt írja magáról, hogy azért költözött Abbottabadba, hogy „kikerüljön a mókuskerékből, a hegyek közé bújva laptopjával”. Legutóbbi, közép-európai idő szerint fél kettőkor feltett bejegyezésében már azt írta: „Bin Laden halott. Nem én öltem meg. Hagyjanak most már aludni”.