Az Egyesült Államok katonai műveletben a pakisztáni Abbotábádban végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével – jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített, rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. Bin Ladennel együtt öt ember halt még meg az akcióban, melyet egy kis létszámú amerikai egység hajtott végre. A csoport tűzharcban ölte meg bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az akcióban az amerikaiak közül senki nem esett el. A katonák ügyeltek arra, hogy polgári lakosok ne essenek áldozatul a műveletnek – hangsúlyozta az amerikai elnök.

A terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy nagy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól északra fekvő város Bilal nevű negyedében – közölte egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő. Egy helikopter lezuhant, nyilvánvalóan a földről eltalálták – tette hozzá.
Esetleges sebesültekről a nyilatkozó nem tett említést.
A helikopterek egy észak-pakisztáni légi bázisról indultak bevetésre.
Az a körülmény, hogy bin Ladent a pakisztáni főváros közelében ölték meg, felveti a kérdéseket, hogy miképpen sikerült a terroristavezérnek ilyen sokáig elkerülnie elfogatását, és hogy milyen hosszú ideje rejtőzött azon a helyen, ahol végül is megölték. Az amerikai hírszerzési szakértők korábban azt gyanították, hogy bin Laden a Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken, olyan területen tartózkodik, amely kívül esik a központi hatóságok ellenőrzésén.