A KIA rövidítés jelentése „tűzharcban elesett” (killed in action). Obama élőben nézte bin Laden megölését

Napokkal a vasárnapi akció előtt adott utasítást bin Laden elfogására Barack Obama. Akkor még csak 50-80 százalékban volt biztos, hogy tényleg megtalálták a terroristavezért. Az akciót élőben nézték a Fehér Házban, de utasításokat már nem tudtak adni. Pakisztán elnöke a Washington Postban publikált cikkben ismerte be, hogy nem volt közük bin Laden likvidálásához.

Élőben nézte végig Barack Obama a Fehér Ház műveleti szobájában az Oszama bin Laden fejlövésével zárult, negyven perces amerikai kommandósakciót, jelentette az amerikai Time magazin. Az elnök és stábja csak nézni tudta az eseményeket, az akció ezen szakaszába már nem volt beleszólásuk.

A Time beszámolója szerint bin Laden kódneve az akcióban Geronimo volt, halálát az ABC beszámolója szerint a „Geronimo – E, KIA” szavakkal erősítették meg. A katonai szlengben az E az ellenséget (enemy) jelöli, a KIA rövidítés jelentése „tűzharcban elesett” (killed in action). A Time beszámolója szerint a tömör jelentés nagy megkönnyebbülést jelentett, már csak azért is, mert az akció kezdetén még az sem volt biztos, hogy bin Laden valóban a házban van.

A Time értesülései szerint az elnök napokkal az akció előtt adta ki a parancsot a terv végrehajtására. A parancs kiadásakor a kémjelentések még csak 50-80 százalékos biztonsággal merték állítani, hogy bin Laden valóban a házban van.

Pakisztán elnöke, Aszif Ali Zardari kedden a Washington Post véleményrovatában publikált írásában elismerte, hogy Pakisztánnak nem volt köze az akcióhoz – hétfőn a pakisztáni hadsereg még igyekezett közös akciónak beállítani bin Laden likvidálását. Zardari írásában nagy örömmel nyugtázta a terrorista halálhírét. „Sehol sem volt, ahol feltételeztük létezését, most meg már nincs többé” – írta.