08:33 calvero56Tegnap este  sugározták az M1-en Koltay Gábor Wass Albertről szóló filmjét, Adjátok vissza a hegyeimet címmel. Sok új és jó ismeretet tartalmazott ez a film, és még Rékasi Karcsi szemmeregető közelijei sem rontották nagyon a színvonalat… nem ő tehet róla, a színészek kiszolgáltatottak.

Wass Albert erdélyi gróftól először elvették a rangját, ezzel egyidőben a birtokait és vagyonát, majd a hazáját… és hegyeit. (Nagy vadász volt, átérzem jól eme utolsó veszteségét.) Aztán el kellett hagynia a családját, aztán a keleti fronton harcolt, aztán ráfogták, hogy náci, és száműzték Amerikába. Téemgé

  , itthoni filozófus, hasonlóan hellerágneshez, úgy nyilatkoztak Wassról, hogy „szórakoztató fasiszta”. Lelkük rajta. Egy magyar íróról beszélnek így, aki írt 35 könyvet és ma is százezrek olvassák, ezen kívül az Adjátok vissza a hegyeimet 1947-ben Nobel-díjra is javasolták.

 

Floridában telepedett le, az ottani egyetemen tanított, nyolcvanöt éves korában kérelmezte a rehabilitálását és a magyar állampolgárságának visszaállítását… de horngyula ezt megtagadta. Lelke rajta.

Kilencven éves korában, egy családi veszekedés után ( harmadik felesége semmit föl nem fogott Wass géniuszából) fejéhez emelte a pisztolyát…

Hamvai Kemény János kastélyának udvarán nyugszanak (ha nyugszanak), ahol az Erdélyi Helikon működött. Budapesten többször akartak neki szobrot állítani, de a balliberálisok megakadályozták.

Más: tegnaptól visszaállt a vadásztársasági tagságom, legalábbis az első fél évre. Visszaadták a hegyeimet. De a száműzetésem még folyamatban, rehabilitálásom még várat magára.

Calvero