Hétfőn kezdődik meg Miskolcon annak a sátai férfinak a büntetőpere, aki bozótvágó késsel, majd szamurájkarddal támadt rá egy haragosára; a 43 éves támadóval szemben emberölés kísérlete miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség – tájékoztatta Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész.

A közlés szerint a vádlott tavaly júliusban Sátán, a helyi italbolt teraszán keveredett szóváltásba a sértett férfival, korábbi sérelmére hivatkozva. A középkorú sértett férfi baráti társaságban ült egy asztalnál. A vádlott a nála lévő 60 centiméteres pengehosszúságú bozótvágó késsel a sértett feje irányába sújtott, azt kiabálva: „levágom a fejedet!”.

Martossy György hozzátette: a sértett ösztönösen hátradőlt és bal karját a feje elé tartotta védekezésképpen. A kard így bal kezének középső ujját és nyakának a kulcscsont feletti részét vágta meg. Sérülése 8 napon belül gyógyuló volt. A vádlottat a többi vendég elzavarta, de ő eközben is megöléssel fenyegette a sértettet, illetve annak családját.

Egy héttel később a vádlott ismét összetalálkozott a kocsma teraszán a másik férfival, ekkor számon kérte, hogy a korábbi eset miatt az miért jelentette fel, majd ismét megfenyegette őt. Egy 50 centiméter hosszú szamurájkarddal támadt a haragosára, a támadásnak az vetett végett, hogy az italbolt vendégei a vádlottat elrángatták a helyszínről.

A vádlott eddig egyszer volt büntetve, garázdaság miatt pénzbüntetésre ítélték. Tavalyi cselekményéért 5 évtől 15 évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A férfi szabadlábon védekezhet. A cselekmény elkövetését, illetve az ölési szándékot tagadja, csupán garázdaságnak tekinti tettét – jegyezte meg a főügyészségi osztályvezető ügyész.