A diósgyőri vár és környékének és a lillafüredi függőkertek felújítása, vagyis a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése címet viselő projekt volt a fő témája annak a lakossági fórumnak, amelyet kedd este tartottak a Diósgyőri Ady Endre Kulturálisés Szabadidőközpontban.

Rostás László, Miskolc főépítésze a projekt előzményeiről beszélt. Mint mondta, 2004-ben egy tervpályázatot írtak ki a Diósgyőri vár és környékének rendezésére miskolci építészek számára. Ezt akkor a Rudolf Mihály által vezetett iroda nyerte meg, az általuk beadott terv egy komplex rendezési terv volt, ez volt az alapja a későbbi terveknek is. Hozzátette: bár a mostani fejlesztés során a vár újjáépítésén túl csupán a lovagitornák tere és a vásártér épül meg, a későbbiekben szeretnék ennek a komplex fejlesztésnek több elemét – többek közt az egykori malmot, a malomárkot, sőt a vizes árkot is helyreállítani

Cséfalvay Gyula, a Diósgyőri vár terveit elkészítő építész elmondta: a jövőre induló projekt során a Diósgyőri vár három tornyát felújítanák és beépítenék két szint magasságig. A csonkatorony azonban a jelenlegi állapotban maradna, ott csak földszinti beépítést terveznek. Kialakítanák az eredetivel megegyező módon a lovagtermet is – ahol a jövőben színházi előadásokat, és fogadásokat is rendezhetnének – valamint újjáépítenék a vár egykori kápolnáját is. Az építészmérnök hozzátette: voltak elképzelések arra is, hogy a vár tornyaira visszaépítsék az eredeti tetőt, ám az a műemlék képét annyira megváltoztatta volna, hogy végül az örökségvédelemmel egy olyan kompromisszumos megoldást találtak, mely szerint a tornyok ugyan megújulnak, de továbbra is teraszos marad a tetejük.

Rudolf Mihály a lovagitornák teréről beszélt. Mint mondta a 2004-es első terveken alapul a következő években felépülő létesítmény, ám azt több helyen is újragondolták, racionalizálták. Az építész hozzátette: örömére szolgál, hogy a tér visszakerült a projektbe, hiszen az ezt megelőző tervek szerint ez csak később valósult volna meg. – Hálózatban gondolkodtunk, amikor az első terveket beadtuk, ám abban Viszlay Józseffel, a korábbi főépítésszel is egyetértés volt, hogy a Diósgyőri vár felújítása prioritás, a többi elemet több részletben terveztük megvalósítani – mondta Rudolf.

 

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai kft. vezetője szerint a vár a megújulás után nem egy statikus múzeum lesz, abban azt sok színes, interaktív tartalommal fogják feltölteni. Az épületben ennek megfelelően lesz középkori borozó, látványkonyhával, terasz, helyi emléktárgyakat árusító kisbolt, de kiállítások is, melyek a középkori életet, és általában Diósgyőrt, és a várat is bemutatják majd. – Ez utóbbi munkába a Herman Ottó Múzeumot is bevontuk – tette hozzá az ügyvezető.
A programokról szólva Czinkné elmondta: megtartanak minden korábbi programot – a munkában pedig számítanak az Ady Endre Kulturális és Szabadidőközpont munkatársaira is – de lesznek új fesztiválok is a várban.

Függőkertek: megújulnak és funkciót kapnak

Végül Petrik Zoltán építész-tervező és Berkes Csilla tájépítész ismertették a lillafüredi függőkertek felújítását. A terület jelenleg is teraszos elrendezésű, ezen nem változtatnak a fejlesztés után sem, csupán funkciót adnak nekik. A tervek szerint a Palotaszállótól lefelé haladva a következő teraszok jönnének létre: a zene terasza, a költészet terasza, az ifjúság terasza, a találkozások terasza, a virágok terasza valamint a szobrászat terasza. Az újraértelmezett tereknek – nevüknek megfelelően – funkciókat is szánnak, így például a zene teraszán könnyűzenei programokat, a költészet teraszán a városi művészeti iskolákkal, könyvtárral együttműködve felolvasóeseteket rendeznének. az ifjúság teraszán játékokat, a szobrászat teraszán pedig képzőművészeti alkotásokat helyeznének el. A fejlesztések során a növényzetet is felfrissítik majd, a teraszon lévő utakhoz pedig alapvetően nem nyúlnak, ám tervek készítésekor figyelték az, hogy hogyan használják a függőkertet a látogatók és ennek megfelelően néhány helyen módosítják majd a mostani útvonalakat. A fejlesztés során egyébként megújul a terület körvilágítása és a biztonságról is gondoskodnak, akár úgy is, hogy éjjelre bezárnák azt.

 

A lakosság üdvözölte a fejlesztéseket, azonban több kérdés is felmerült. Az egyik legsarkalatosabb pont mindkét fejlesztéssel kapcsolatban a parkolóhelyek hiánya volt. Rostás László Diósgyőrrel kapcsolatban megjegyezte, hogy a távlati tervekben szerepel ugyan új parkoló kialakítása, ez azonban vélhetően nem fogja megoldani a gondokat, hiszen a várra most is sokan kíváncsiak, a fejlesztések után pedig reményeik szerint még többen érkeznek majd. – Megoldás az lehet, hogyha többen belátók az ide érkezők és távolabb teszik le az autóikat – tette hozzá a főépítész. Lillafüred parkolási gondjait a Zalka laktanya helyén létesülő szabadidőközpont új parkolója enyhítheti hamarosan-írja a minap.hu