Európának nem kell tartania attól, hogy terroristák atombombát robbantanak a kontinensen Oszama bin Laden megölésének megbosszulására, jelentette ki Pamela Quanrud, amerikai helyettes külügyi államtitkár Budapesten.

 

A hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó washingtoni diplomata szerint nem kell komolyan venni azt az értesülést, miszerint az al-Kaida azzal fenyegetett, hogy egy Európában elhelyezett titkos atombombát robbant fel, ha a terrorhálózat vezetőjét elfogják vagy megölik.

Az amerikai külügyminisztérium Közép-Európáért felelős diplomatája ugyanakkor úgy vélte, nem lehet kizárni, hogy vannak olyan csoportok, amelyek valamiféle bosszúakciót tervelnek ki Oszama bin Laden halála miatt.

Arra is rámutatott, hogy az arab államokban zajló folyamatok legalább olyan mértékben visszavetették az al-Kaida mozgalom lendületét, mint a terrorhálózat vezetőjének halála. Szerinte amikor teljesül az emberek alapvető vágya, hogy elmondhassák véleményüket, és valóra válthatják törekvéseiket, kevésbé éreznek szükséget a radikalizálódásra.

A Telegraph brit konzervatív napilap korábban a WikiLeaks portál által nyilvánosságra hozott, a guantánamói börtöntábor őrizeteseinek vallomásai alapján készült amerikai diplomáciai iratokból idézve arról írt, hogy az al-Kaida egy parancsnokának állítása szerint a terrorhálózat elrejtett egy atombombát Európában, és a szerkezetet akkor robbantaná fel, ha Oszama bin Ladent elfogják vagy megölik.