A Miskolci Egyetemen megrendezett Alkotmányozó Fórum vitájának hallgatósága körében végzett felmérés szerint, a Jobbik 33.5%-os eredménnyel a legnépszerűbb párt.

A Magyar Politológusok Egyesülete az egyetemi nagyvárosokban megrendezésre került Alkotmányozó Fórum miskolci állomásán 6. alkalommal végzett kérdőíves felmérést, azzal a céllal, hogy egy nem reprezentatív, mégis számos tanulsággal szolgáló betekintést nyújthasson a fórumokon résztvevő főként fiatal korosztályok politikai gondolkodás- és nézetrendszerébe.

Az alkotmánytervezetről szóló vitában négy parlamenti párt képviselője vett részt. Gyüre Csaba a Jobbik, Schiffer András az LMP, Bárándy Gergely az MSZP, és Gulyás Gergely a Fidesz álláspontját ismertette.

A fórum hallgatósága között az vita megkezdése előtt kiosztásra kerültek az elemzés alapjául szolgáló kérdőívek, melyek kitöltése minden résztvevő számára önkéntes alapon és név nélkül történt.

A fórum végeztével 182 kitöltött kérdőív érkezett vissza. A válaszadók legnagyobb része a 18-25 éves korosztályból került ki, de a válaszadók körülbelül 10%-a az idősebb 35-40 feletti generáció adta.

Miskolcon a pártpreferencia szempontjából az észak-keleti országrészre jellemző tendencia látszik folytatódni, ami a Jobbik erős pozícióját, a Fidesz visszaszorulását, illetve Miskolc esetében a város történelmi szerepének sajátosságaiból táplálkozó MSZP erősödését jelenti.

A felmérésből világosan látható, hogy a Fidesz politikájában csalódók, a párttól elfordulók nagyobb része a Jobbik felé orientálódik, másrészt felvetheti, hogy a párt szimpatizánsai nagyobb számban érdeklődtek és vettek részt az alkotmányozó vitában. Ugyanakkor nem szabad azt sem figyelmen kívül hagynunk, hogy a borsodi régióban bizonyos speciális kérdések és problémák miatt a Jobbik ezen kimagasló eredményei egyben össze is csengenek a választások eredményeiben megismert szavazat eloszlással, mely szerint a Jobbik hagyományosan azokban a régiókban a legerősebb ahol a roma, közbiztonság, szegénység kérdéskörei a legerősebben jelentkeznek.

Miskolcon a Jobbik a kérdőívet kitöltők között 33.5%-os arányban állt a pártszimpátia élére. Őt 22.5%-kal a Fidesz követi, mely az utóbbi hónapok felmérései alapján folyamatosan veszít a támogatottságából. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a kormányzás első évében minden kormány támogatása csökken, így a pártszimpátiára irányuló kérdések a kormányzati ciklus második felében nyernek értelmet. Az mindenesetre megjegyzendő hogy a nyugati országrész 30% körüli eredményei az ország keleti felében egy csaknem 10%-os csökkenést mutatnak –megjegyezve hogy az alkotmányozási vita elején jóval kisebb számban válaszolt a hallgatóság a kérdőívekben feltett kérdésekre.

A lista harmadik helyére az MSZP került 9.3%-kal, ami ugyan alulmarad a korábbi szocialista városokként jellemzett helyszíneken kapott eredményektől (Budapest 13%, Szeged 13,95%), mégis jelzi, hogy a korábbi szocialista szavazó bázisú városokban stabilan kimutatható az MSZP szimpatizánsainak tábora.

Az LMP ezúttal Miskolcon csak a negyedik helyet tudta megszerezni 8%-os eredményével, ami jelentősen elmarad az eddigi 10% feletti eredményeihez képest, mutatva hogy Miskolcon a fiatalok körében az LMP nem tudott egyértelműen az MSZP alternatívájává válni.

A fentieken kívül feltétlenül meg kell említenünk a szavazni nem tudók, vagy nem akarók arányát, ami az eddigi összes helyszínen 17-29%-os arányban mozgott. Miskolcon ez a réteg a válaszadók 24.2%-át tették ki.

A képviselői szimpátia megoszlásában Miskolcon a pártpreferenciával egyezően a jobbikos előadó, Gyüre Csaba nyerte el a hallgatók szimpátiájának legnagyobb részét. Az összes válaszadó 36.8%-a szavazott rá, ami mutatja, hogy nem csak a jobbikosok értettek vele egyet. A második legnépszerűbb előadó ezúttal Schiffer András lett 19%-kal, őt Gulyás Gergely a Fidesz előadója követi 13%-kal. A MSZP képviseletében megjelent Bárándy Gergely végzett a lista utolsó helyén 6%-os népszerűségi értékkel.

barikad.hu