A megyei jogú városok közül a legtöbb kötvényt Dunaújváros, Miskolc, Sopron, Szolnok, Székesfehérvár és Hódmezővásárhely bocsátotta ki

(Miskolc archív fotó)Nem véletlenül próbálja a kormány az eladósodás engedélyhez kötésével megkötni a városi vezetők kezét. Most a települések vezetői saját hatáskörben dönthetnek a hitelfelvételekről, ezen belül is a kötvények kibocsátása volt a legegyszerűbb az elmúlt öt éveben. Ennek meg is lett az eredménye: az önkormányzati szektor 2005-ös 665 milliárdos adósságállománya idén év végére meghaladhatja az 1831 milliárd forintot, de már most is nagyobb a GDP öt százalékánál. Néhány év alatt Szolnok és Kaposvár triplázta az adósságállományát, Hódmezővásárhely kötelezettségei 2002 és 2010 között hatszorosára emelkedtek.

Idén erőltetett ütemben kezdhetik törleszteni a hiteleiket a 2007-től főként kötvénykibocsátásokkal eladósodott önkormányzatok. Eddig a törlesztési moratórium miatt nem kellett fizetni, most év végéig a kibocsátott kötvények 45 százalékánál jár le a türelmi idő.

A pénzügyi zavart az idézte elő, hogy míg az állami támogatások nem csak reálértelemben, hanem nominálisan is csökkentek a költségvetési takarékoskodási kényszer miatt, feladatokból nem lett kevesebb, ellenkezőleg, szélesedett az önkormányzatok feladatköre.

A megyei jogú városok közül a legtöbb kötvényt Dunaújváros, Miskolc, Sopron, Szolnok, Székesfehérvár és Hódmezővásárhely bocsátotta ki.

Ősszel lesz új önkormányzati törvény