Döntöttek az oktatási intézmények egyházi kézbe adásáról is

Napirend előtt Pfliegler Péter alpolgármester számolt be a közgyűlésnek, hogy az elmúlt héten Kínában járt, és testvérvárosi megállpodást írt alá egy ottani település vezetőivel, ami remélhetőleg gyümölcsöző együttműködést eredményez majd számos területen, a kultúrától, a turizmuson át a gazdasági kapcsolatokig.

Kriza Ákos polgármester bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP frakció rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte az önkormányzat vagyonrendeletének módosításával kapcsolatban, mivel ezt az elmúlt években nem igazították hozzá a törvényi változásokhoz. A rendkívüli ülést a május 12-i, azaz a mai, rendes ülés első napirendi pontjaként határozták meg. Ezt követően sürgősségi indítványok napirendre tűzéséről döntött a közgyűlés, napirend előtti hozzászólások hangzottak el. Kovács László (KDNP) ügyrendi javaslatában indítványozta, kerüljön ki a napirendek közül Tompa Sándor MSZP-s képviselő sürgősségi indítványa, az iskolatej ellátáshoz szükséges önrész biztosításáról, a városi óvodákban. A probléma ugyanis megoldást nyert, a szerződési lehetőségek keretei között a közeljövőben az óvodások és az általános iskolások is kapnak majd iskolatejet. A közgyűlés Kiss Gábor humán főosztályvezető kiegészítésével elfogadta Kovács László indítványát.

Szabó Sándor (KDNP) képviselő napirend előtti felszólalásában elmondta: közeledik június 4-e, a gyászos emlékezetű trianoni szerződés évfordulója. Nem csak gondolni kell rá, tenni is kell Trianon sebeinek enyhítéséért, évek óta megemlékezést tartanak ilyenkor, idén, május 31-én Raffay Ernő történész professzor lesz a vendégük Miskolcon. Kezdeményezésére folyamatban van a miskolci országzászló közadakozásból történő helyreállítása, augusztus 20-ára ez remélhetőleg felszentelhető lesz. Szabó Sándor anyagi felajánlást tett a rekonstrukció befejezésére, és közadakozásra szólított fel mindenkit, hogy a nemes ügy valóra válhasson.

 

Katona Ferenc (Fidesz) képviselő az ellenzék tevékenységét, módszereit bírálta, amellyel el akarják lehetetleníteni a városvezetés munkáját, azon problémák helyrehozását, amelyeket jelentős részben ők maguk okoztak.

Kovács Józsefné (Fidesz) a május 1-jei csanyiki majális hangulatát, szervezettségét méltatta, majd felszólította Bartha György MSZP-s képviselőt, kérjen bocsánatot Zsiga Marcell alpolgármestertől, akit alaptalanul megrágalmazott. Mint mondta, vegyék végre tudomásul, hogy a városnak fideszes vezetése van, a kemény munkának van itt az ideje, nem a hazugságoknak.

Bartha György (MSZP) képviselő reagálásában elmondta, nincs miért bocsánatot kérnie, az eset megtörtént. Az említett szórólap nem hazugságot, tényeket tartalmaz.

Zsiga Marcell alpolgármester felszólította a szocialista képviselőt, ne rágalmazza, és visszautasította az elhangzottakat. Mint fogalmazott, a ha történt volna bármiféle atrocitás részéről a majálison, nyomban a reagálhattak volna, a szocialisták azonban „négy napig gondolkodtak, mit találjanak ki”, mivel kerüljenek be a sajtóba.

Lange László, a miskolci német kisebbségi önkormányzat elnöke egy, a helyi németség történetét bemutató, eredményes fotópályázatról szólt.

Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy legutóbb frakciójuk tiltakozásul kivonult, mert úgy érzik, hogy „a megszűnés szélén álló MSZP miskolci képviselői, megalázva a miskolciakat, folyamatosan cirkuszt próbálnak csinálni a közgyűlésből, minden szalmaszálat megragadnak, hogy szerepelhessenek a sajtóban”. – Nem tudják elfogadni a vereséget, minden módon próbálják csorbítani, ellehetetleníteni a közgyűlés munkáját – fogalmazott a képviselő, aki ismételten kérte, hogy számoltassák el végre az elmúlt nyolc év korrupt „politikus bűnözőit”. Szegedi Márton konkrét, visszaélésgyanús-ügyeket is említett, a MIK korábbi tevékenységével kapcsolatban, és indítványozta, hogy vizsgálják ki az előző képviselő-testület felelősségét ezekben.

Kriza Ákos polgármester elmondta, nem véletlenül tettek több mint 70 feljelentést. Mint fogalmazott, valamennyi munkatársát felkérte, fokozottan figyeljenek az intézmények gazdálkodására, s jelezzék, ha bármilyen területen jogellenességet, visszaéléseket tapasztalnak. Rendkívül fontos, hogy felelős, átlátható módon gazdálkodjanak a közpénzekkel.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető felszólalásában arról szólt, hogy noha erre már korábban is történtek eredményes lépések, munkacsoportot kívánnak felállítani annak vizsgálatára, vannak-e még olyan utca- illetve közterületi elnevezések, amelyek a szocializmus évtizedeire utalnak. Ezek helyett ugyanis több javaslatuk is van, rendkívül méltó, és a lengyel-magyar barátság szempontjából is jelentős lenne például miskolci teret elnevezni a nemrégiben boldoggá avatott, II. János Pál pápáról.

 

Zsiga Marcell alpolgármester felszólalásában, az elmúlt időszak eredményeiről szólva, egyebek mellett elmondta: 1143 miskolci lakás újulhat meg a panelprogram eredményeként, amelyre most a Fidesz-kormány biztosítja a fedezetet. Egy német beruházó munkahelyteremtő befeketésről írt alá szerződést a miskolci önkormányzattal, s nemrégiben elfogadták az új alkotmányt, amely, eddig egyedülálló módon, egymillió ember véleményének figyelembe vételével született. Az alpolgármester utalt a városvezetés folyamatos konzultációira az ide érkező miniszterekkel, államtitkárokkal, s a véleménye szerint elhibázott Főutca Pláza Projekt helyett kialakított, kedvezőbb bérleti rendszerre, amely hozzájárulhat, hogy újra élettel teljen meg a belváros. – Elkezdtük a munkát, mindent meg fogunk tenni, hogy rendbe hozzuk a város ügyeit – emelte ki Zsiga Marcell.

Kovács László (KDNP) képviselő gratulált a városnapi kitüntetetteknek, üdvözölte az alkotmány elfogadását, mint fogalmazott: „a kutya ugat, karaván halad”. Azt a feladatot kapták, hogy tegyék rendbe a város dolgait, a problémák megoldása érdekében máris sok lépést tettek – például a „Fészekrakós” családok folyamatos ellenőrzésével, indokolt szankcionálásával. Miskolc az első megyei jogú város, ahol a Jobbik javaslatára bevezették, hogy csak az kaphat bérpótló juttatást, aki rendben tartja a lakókörnyezetét. Kovács László utalt a folyamatos lakossági konzultációkra, fórumokra is.

Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő arról szólt, hogy a pedagógusok kötelező óraszámának emelése tovább növelheti Miskolcon a munkanélküliséget, s kérte a Fidesz képviselőit, vessék latba lobbierejüket, hogy erre ne kerüljön sor-írja a minap.hu