Nem mindenkire vonatkozik a július 1-jéig meghosszabbított kilakoltatási moratórium, ennek ellenére még nem indultak el nagy számban az eljárások. A bankok kivárnak, ugyanakkor a Miskolc Holding például 168 bérlakás esetén kezdeményezte a kilakoltatást.

Jelenleg inkább csak bérlakások esetén zajlanak kilakoltatások, mondta el érdeklődésünkre Kiss-Kondás Gusztáv önálló bírósági végrehajtó, a Bírósági Végrehajtók Kamarájának megyei vezetője. A saját tulajdonú lakásoknál várhatóan ősszel kezdődhetnek meg nagyobb számban a kilakoltatások, amikor a moratórium után a megfelelő szakba jutnak az eljárások. Igaz ugyan, hogy április 15. után azok is kilakoltathatók, akiknek a rezsitartozása meghaladja a 150 ezer forintot, azonban a szolgáltatók kezdeményezésére induló eljárások általában elakadnak. Ha ugyanis hitel is terheli az ingatlant, akkor a bankot is be kell vonni az eljárásba, a pénzintézetek azonban a szakember szerint érezhetően kivárnak, és július 1. előtt nem akarnak lépni.

A hírekben mégis hallható kilakoltatásokat Kiss-Kondás Gusztáv szerint összemossák a hivatalos eljárással. Ugyanis a bírósági végrehajtók csak a bíróság által kimondott esetekben lakoltatnak ki úgy, hogy az eljárás alatt a hitelező, a bíróság és maguk a végrehajtók is számtalan lehetőséget kínálnak fel az adósnak, hogy rendezni próbálja a tartozását. A kilakoltatás sem váratlanul történik, a hírekben feltűnő, utcára tett embereket a kamarai vezető szerint nem ők, hanem behajtással foglalkozó cégek lakoltatják ki-írja a minap.hu