Módosítaná a Fidesz a hatályos alkotmányt,   hogy megvonható legyen a rokkantnyugdíj és a korkedvezményes nyugdíj a kedvezményezettektől.

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János által és Balsai István képviselő által jegyzett törvényjavaslat szerint csak annak járna a nyugdíj, aki betöltötte az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslat szerint a korhatár előtti nyugdíjasok járandósága csökkenthető és szociális ellátássá alakítható. Azok a korhatár előtti nyugdíjasok, akik még munkaképesek, teljesen elveszíthetik a nyugdíjukat.

A javaslat indoklása a jövő generációk érdekeire és várható terheire

  hivatkozik, illetve kimondja, hogy a változásnak a mostani ellátásokat is érintetnie kell. Az indoklás szerint azoknak, akik emiatt veszítik el a nyugdíjukat, a szociális- vagy a társadalombiztosítási juttatások keretében valamilyen segítséget kell biztosítani, vagy segíteni kell őket abban, hogy vissza tudjanak kapaszkodni a munkaerőpiacra.

 

A törvényjavaslat ugyanakkor védené a nők kedvezményes, korhatár előtti nyugdíjazásának a lehetőségét. A szolgálati nyugdíjjal visszavonult rendőrök viszont aggódhatnak, a rokkantnyugdíjasok mellett az ő (egyébként meglehetősen nagyvonalú) kiváltságainknak is véget vetne a kormány alkotmánymódosítása.