Az LMP szerint azonnali beavatkozásra van szükség.A kormány azt állítja, hogy az új közmunkaprogramban több mint százezer embert fog idén foglalkoztatni, és ezeknek a munkavállalóknak a 80%-a a leghátrányosabb helyzetű régiókban él. Az LMP üdvözli, hogy a kabinet végre felismerte januárban életbe léptetett programjának brutális hatásait, és kész a változtatásra. Ugyanakkor a cserbenhagyott vidéknek nincs még egy éve. Amíg a kormány a koncepciót hegeszti, a leszakadt kistérségben élőknek felkopik az álla. A súlyos forráshiánnyal küszködő önkormányzatok ugyanis nem tudják kezelni a programból kiszorultak szociális problémáit, amelyekkel a kormány teljesen magukra hagyta őket.

Csak néhány példa: a januári intézkedések miatt Gyöngyöspatán 32-ről 8-ra csökkent a közmunkások száma. Mivel nincs lehetőség új projektek indítására, meghiúsul Ináncson az energiaerdő terve, amihez a helyiek nagy reményeket fűztek. A kistelepülések jelentős részén megszűnt a településőrség, aminek nagyon fontos szerepe volt a helyi rendfenntartásban. A kormány eközben kapkod: a program feltételein folyamatosan változtatnak, és egy fillér pluszforrás sem került a rendszerbe.

Ha a kabinet el akarja kerülni a teljes szociális összeomlást, akkor azonnal lépnie kell. Az LMP azt kéri a kormánytól, hogy vállalja át a szociális támogatások önkormányzatokra eső önrészének felét és azonnal írjanak ki pályázatokat 6-8 órás foglalkoztatás támogatására, elsősorban a leginkább rászoruló települések számára. A kormánynak mindent meg kell tennie, hogy amíg az új koncepción dolgozik, az önkormányzatok ne maradjanak magukra a munkalehetőség hiánya miatt súlyosbodó társadalmi problémákkal. A mostani helyzetben minden helyi munkát és termelést teremtő közfoglalkoztatási kezdeményezést meg kell menteni.

Budapest, 2011. május 14.

Kaufer Virág
országgyűlési képviselő
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja