Közadakozásból kívánja helyreállítani az egykori, miskolci országzászlót a Lévay József Közművelődési Egyesület, a kezdeményezést az önkormányzat is támogatja. A magyarság összetartozását szimbolizáló emlékmű valamikor a Népkertben, a Herman Ottó Múzeummal szemben állt.

orszagzaszl.jpgSzabó Sándor református lelkész, az egyesület elnöke portálunknak elmondta: a trianoni békediktátumot követően sok helyen avattak az országban a szétszakított magyarság összetartozását szimbolizáló emlékműveket. Miskolcon az 1930-es évek közepén, a Herman Ottó Múzeummal szemben állították fel a faragott kőtalapzaton álló, több méter magas, nemzetiszínű szalaggal díszített zászlórudat, a félárbocra engedett, nemzetiszínű zászlóval.

– Ez egy emlékhely volt Miskolcon is, Trianon, és a magyar sors mementója, megemlékezések helyszíne, egészen az 1940-es évek végéig – nyilatkozta Szabó Sándor. – A kommunista hatalomátvétel után szerte az országban lebontották vagy átépítették az ilyen emlékműveket, az a sors várt a miskolcira is.

Helyreállításának gondolata először múlt év júniusában, a Lévay József Közművelődési Egyesület trianoni megemlékezésén merült fel – átadását idén, június 4-én tervezték, korábbi helyszínén. Anyagi és egyéb okokból az emlékmű sajnos nem készülhetett el az eredetileg tervezett időpontra, a remények szerint augusztus 20-ára, Szent István ünnepére sikerül majd felállítani. A kivitelezés nagyjából tízmillió forintba kerül majd, melyet alapvetően közadakozásból szeretnének finanszírozni-írja a minap.hu