A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület 2009-ben alapított közös díját olyan települések, illetve városrészek kaphatják meg, amelyek élen járnak az értékőrző fejlesztési kultúra érvényesülésében, és az új értékek hagyományos értékek megőrzésével történő megteremtésének elősegítésében. A Köztérmegújítási Nívódíj a városképformáló, jelentős közterületek történeti szerkezeti rendjével és rangjával arányos megújításának elismerése.

Százhalombatta megújult főtere – Kép © MUT

A Magyar Urbanisztikai Társaság, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által delegált, valamint a Belügyminisztériumból és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől meghívott tagokból álló Bíráló Bizottság az idén két kategóriában egy-egy győztest hirdetett, és két-két pályázatot részesített dicséretben. Az idei díjakat május 12-én dr. Nyikos Györgyi, a NFM helyettes államtitkára, dr. Ónodi Gábor MUT-alelnök és dr. Nagy Gergely ICOMOS-Magyarországi elnök adta át Makón.

Nagykovácsi megújult főtere – Kép © MUT

Nagykovácsi megújult főtere – Kép © MUT

A díjat Városközpont, főtér kategóriában a százhalombattai Szent István tér rehabilitációja nyerte el. Az egykori „piszkos 12-höz” tartozó „szocialista város” megújulásának jelképesen és ténylegesen is kulcsfontosságú eleme az új főtér, amely méltán állítható példaként más, az „új városok” körébe tartozó hazai városok elé. A jellegtelen, sivár, monumentálisnak szánt, ám lepusztult főtér helyébe a kor minőségét tükröző, a meglehetősen heterogén térfalakhoz szervesen illeszkedő, annak elemeit koordináló, az intimitást is lehetővé tevő új tér jött létre a Karádi Gábor vezette térépítész csapat munkája nyomán, amit szervesen egészít ki a hozzá közvetlenül csatlakozó, Korényi András és Zoltai István vezetésével tervezett épületegyüttes is. A Szent István tér kiváló példát nyújt arra, hogy az egyedi, korszerű és az igényekkel összhangban álló megoldások kreatív alkalmazása messzemenően alkalmas a sematikus, korábbi várostervezési elvek hibáinak ellensúlyozására, az így létrehozott városi terek élettel való megtöltésére.

A Lakókörnyezet közterei kategóriájának nyertese Nagykovácsi Főterének megújítása. A tradicionális, inkább utcás jellegű falusi térszerkezet eredetileg nem törekedett főtér kialakítására, és eredeti állapotában Nagykovácsi főtere sem volt sokkal több egy útelágazás és egy buszforduló spontán kialakult együttesénél. Ilyen körülmények között kimagaslóan sikerült a BCE Kert- és Szabadtértervezési tanszéke tervezőinek a funkciót, a felhasznált anyagokat és az esztétikai szempontokat ötvözniük. A Főtér szintjének átalakításával, a támfalak szellemes alkalmazásával, a templom előterének megfelelő méretezésével, az útvonalak, a buszforduló áthelyezésével igen kellemes, jól használható tér jött létre. Az egyszerű falusi építészethez közel álló építőanyagok, a tégla alkalmazása korszerű, az adottságokhoz illeszkedő, egyben otthonos atmoszférát teremtett. A megújult tér mintaképül szolgálhat arra, hogy hogyan lehet olcsó, egyszerű és mégis hatásos megoldásokkal színvonalas környezetet teremteni egy újjáéledő faluban.

A zsűri dicséretben részesítette a következő pályaműveket:
Városközpont, főtér kategória: Budapest, XIX. kerület, Kós Károly tér parkrekonstrukciója és Pécs központjának megújítása.
Lakókörnyezet közterei kategória: Miskolc, Szinva terasz kialakítása és Budapest, V. kerület, Szent István térhez kapcsolódó sétálóutcák.

hg.hu