Görög katolikus püspökké szentelik a Miskolci Apostoli Exarchátus új vezetőjét, Orosz Atanázt szombaton Miskolcon a Búza téri görög katolikus templomban – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

A szentelést Cyril Vasil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, Ján Babjak eperjesi érsek-metropolita és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök végzik. Részt vesznek még az MKPK tagjai, határon túli görög katolikus püspökök, más felekezetek képviselői, illetve állami és megyei közjogi méltóságok.

A püspökszentelést megelőzi a péntek esti vecsernye (alkonyati istentisztelet) Gulybán Tibor esperes-parókus vezetésével szintén a Búza téri görög katolikus templomban. A szertartás keretében az új püspök leteszi az ünnepélyes hitvallást.

Március 5-én tette közzé az Apostoli Szentszék illetékes hivatala, hogy XVI. Benedek pápa Orosz Atanáz dámóci szerzetest és a Központi Papnevelő Intézet elöljáróját a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchájává nevezte ki, a Márvány-tenger közelében lévő Panium címzetes püspöki székét adományozva számára. Egyben az exarchátus területét a politikai közigazgatási határoknak megfelelően módosította, amely így most megegyezik Borsod-Abaúj-Zemplén megye határával, és 59 parókia tartozik hozzá.

Az elmúlt évtizedekben a szóban forgó részegyház vezetését rendre a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke – a saját rendes hivatala mellett – mint az Apostoli Szentszék által megbízott kormányzó vezette. Ezzel az intézkedéssel önálló főpásztort kap ez a terület, utat nyitva egy jövőbeli hierarchikus fejlődés irányába – tette közzé az MKPK sajtószolgálatának közleménye.

Orosz Atanáz 1960. május 11-én született Nyíregyházán. Teológiai doktorátust szerzett 1984-ben, majd hitoktató volt Máriapócson és Budapesten. 1985. augusztus 4-én szentelték pappá Budapesten, ahol további két éven át segédlelkészként működött a Rózsák terén. 1987–1989 között erkölcsteológiát tanult Rómában a Szent Alfonz Akadémián, 1989-ben pedig a nyíregyházi szeminárium tanulmányi prefektusa lett. 1991-től 1993-ig novíciusként a Chevetogne-i bencés kolostorban élt Belgiumban. 1993 és 1995 között a nyíregyházi Görög Katolikus Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora volt, majd 1996-ban szerzetesi fogadalmat tett. Orosz Atanáz 1999-ben Dámócon szerzetestársával közösen szerzetesházat alapított. Számos cikket és könyvet publikált, nemcsak a patrisztika (egyházatyák történetével, filozófiájával és teológiájával foglalkozó tudomány), hanem a bizánci liturgia és az ökumenizmus témakörében is.