Az egészségturizmus lehet Miskolctapolca kitörési pontja, hangzott el a helyi civil szervezetekkel tartott fórumon szerda délután. A város az Észak-magyarországi Operatív Program keretein belül a kiemelt turisztikai attrakciók pályázati részben szeretne erre támogatást elnyerni.

Készül a fejlesztési koncepciója Miskolctapolcának, melybe a civil szervezeteket is bevonta Miskolc vezetése. Ahogy Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. Ügyvezetője fogalmazott: nem ők szeretnék megmondani, hogy mi legyen, hanem jó ötleteket várnak. Ezért azt kérték a megjelent tapolcai civil szervezetektől, hogy május 31-ig állítsanak össze egy elképzelést arról, milyen attrakciókat, ötleteket lehet beépíteni az egészségturizmus funkcióba. Június elején jelenik meg ugyanis az ÉMOP pályázati kiírása kiemelt turisztikai attrakciókra, innen szeretnének minél nagyobb támogatást elnyerni (a felső határ most kétmilliárd forint). Az ügyvezető szerint a város régóta adós ezzel a fejlesztéssel, melyet most a Hejő-park elejétől egészen a kőbányáig terveznek komplexen. Lengyel Katalin azt is kijelenttette, hogy szükség van fürdőfejlesztésre, ám arról is beszélt, hogy a régi strand területe jelenleg jelzáloggal terhelt, és per alatt áll, a pályázathoz viszont tiszta területre van szükség.

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. és a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezetője ennek kapcsán elmondta, dolgoznak azon, hogy a jelzálog bejegyzés átkerülhessen egy másik ingatlanra. A pert első fokon elvesztették, de egy jó fellebbezés született. Ha mégis előállna az a helyzet, hogy másodfokon is elveszítik, akkor sincs veszve semmi, elkülönítettek 26,5 millió forintot a terület megvásárlására. A strandfejlesztés kapcsán a megbeszélésen felvetődött az is, hogy más területet is lehetne találni a korábbinál, ha mégis a régi helyén valósul meg, akkor támogatandó ötletnek találta mindenki a terület egybenyitását, és így az Aradi sétány megszüntetését, ami után a sétány és a közlekedés a Fenyő utcára helyeződne át. Czinkné Sztán Anikó arról is beszélt, hogy a strandfejlesztést a város nem adja ki a kezéből, maga valósítja meg. Szeretnének azonban egészségturisztikai funkciót is adni neki a könnyebb pályázhatóság miatt-írja a minap.hu